A pacal nagyon megosztó tud lenni. Vagy szeretjük, vagy nem, vagy nem szeretjük aztán mégis. Én például csak nemrég szerettem meg, de annyira, hogy a csomagolásból kipakolva is elrágcsálok egy-két csíkot. Igyekszem kitapasztalnai, hogy a boltban kapható, konyhakész termékek közül melyik a legtisztább, jól feldarabolt változat. Mostanában a Lidl-ben veszem, soha nem fagyasztottat. Leginkább pacallevest készítek, mindig teszek félre a marhahús alapléből erre a célra. ha a pacal jól elő van készítve, 40 perc alatt meg is van a leves. Múlt héten véletlenül egy csülöklé került elő a fagyasztóból. annyira kívántam a pacallevest, hogy füstölt csülök lefőzött levére is elkészítettem. Úgy is finom volt. Most viszont a pacalpörköltömet szeretném megosztani.
Pacalpörkölt
túrós csuszával
Hozzávalók 2
személyre: A pörkölthöz: 4 szelet szalonna, 1 fej hagyma, 1 evőkanál
pirospaprika, só, bors, 1 húsos piros paprika, 40 dkg konyhakész, előfőzött
pacal, 2 dl paradicsomlé, 4 cikk fokhagyma. A túrós csuszához: 25 dkg makaróni,
15 dkg túró, 2 evőkanál tejföl.
Elkészítése: A
bevagdosott szalonnaszeleteket egy lábasban megsütjük, majd kivesszük a zsírból
és beletesszük a megtisztított, apróra vágott hagymát. Gyakran kavargatva
megsütjük. Levesszük a tűzről, beleszórjuk a pirospaprikát és ráöntünk egy fél
pohár vizet, majd visszatesszük a tűzhelyre és felforaljuk. Hozzáadjuk a
megmosott, kicsumázott és nagyon apróra vágott paprikát, megsózzuk és
ellenőrizzük, hogy legyen rajta annyi víz, hogy ellepje, majd 15 percig
mérsékelt hőfokon pároljuk. Hozzáadjuk a paradicsomlevet is, újraforraljuk, maj
beletesszük az átmosott, szükség esetén laskára vágott pacalt, a zúzott
fokhagymát, pici sót, borsot. Összekavarjuk, ha szükséges utánasózunk és fedő alatt,
45 perc alatt készre főzzük. A főzési idő függ a pacal minőségétől is, ezért
érdemes a főzés vége felé megkóstolni. Akkor van kész, ha a pacal puha.
A túrós csuszához
a makarónit lobogó sós vízben kifőzzük, leszűrjük és összekeverjük a túróval
meg a tejföllel. Tálaláskor a tányérra halmozzuk, maj mellé merjük a forró
pacalpörköltet. Nagyon fontos, hogy a pörkölt forró legyen, ha kihűlt már nem
az igazi.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése