2015. április 15., szerda

Csalánkrémleves

Friss tavaszi zsengék
Ilyenkor tavasszal a megújuló természet zsenge rügyeivel és hajtásaival kínálja számunkra az életerőt. Erdőn, mezőn, konyhakertben, piacon, harsogó zöldjükkel csábítanak a fejlődésnek induló levelek, de akár mi magunk is csíráztathatunk otthon. Az erdélyi gasztronómiában nagy hagyománya van a tavaszi zsengék fogyasztásának. Mind közül talán a csalán az egyik legizgalmasabb alapanyag, ha sikerül igazán zsenge hajtásokra szert tenni az élmény különleges lesz. Leginkább főzelék formájában kerül az asztalra, de akár egy ízletes krémleves alapanyaga is lehet.
Csalánkrémleves


Hozzávalók 4 személyre: 3 evőkanál olaj, 1 fej hagyma, 20 dkg csalánhajtás, 10 dkg rizs, só, 1 teáskanál provancei fűszerkeverék, 1 dl tejszín.

Elkészítése: Az olajat felforrósítjuk, megdinszteljük benne a megtisztított, apróra vágott hagymát, majd beletesszük a megmosott, leveleire szedett csalánt. Lefedjük és 15 percig csendes lángon fonnyasztjuk. Megsózzuk, beleszórjuk a rizst, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, majd 20 perc alatt puhára pároljuk. Levesszük a tűzről, botmixerrel pürésítjük, majd visszatesszük a tűzre, felöntjük annyi vízzel, hogy a kívánt sűrűségű legyen, majd a főszerkeverékkel ízesítjük, ha szükséges utánasózunk és felforraljuk. Beletöltjük a tejszínt, pár pillanatig főzzük. Forrón tálaljuk.

1 megjegyzés:

  1. Biztosan így is finom lesz! Én is nem olyan régen készítettem, más elképzelés szerint. Nagyon finom volt!:)

    VálaszTörlés

  Karfiolpizza, az egészséges kényeztetés A karfiol nagyon sookoldalú alapanyag és bár mindannyiunk kedvence a rántott karfiol, azon túl i...