2012. január 15., vasárnap

Újévi fogadalom




Már rég az új évben járunk, elismerem, de most érzem magam
készen arra, hogy a fogadalmamról beszéljek. Nagyon fontosnak érzem, mert az elmúlt év vége mélyen megérintett. Először a félelem volt bennem a válasz, aztán rájöttem, hogy a saját életünkben mégsem vagyunk annyira passzív szereplők. Ezért elhatároztam, hogy idén az egészség lesz a főszereplő életem filmjében: a szeretteim egészsége és a saját egészségem. Azzal kezdtem, hogy kidobtam az összes ételízesítőt és ízfokozót. Ilyesmit soha többé nem teszek az ételbe. Ugyanakkor nem használok többé zacskós mártásokat és nem eszünk zacskós levest. Minimálisra csökkentem a konzervek használatát, igyekszem több saját konzervet készíteni és természetes hozzávalókhoz hozzájutni.Kitartó kutatást folytattam, azzal kapcsolatban, hogy mit kell enni, hányszor egy héten és milyen mennyiségben. Erről hamarosan.
A kidobott ételízesítő helyett pedig készítettem egy paprika krémet.

Hozzávalók: 1 piros színű paprika, 1 zöld színű paprika, 4 szál murok, 2 szál petrezselyem, 1 fej hagyma, 1 darab zeller, 4 evőkanál só.

Elkészítése: Mindent megtisztítottam és ledaráltam, végül pedig megsóztam.

Lett belőle két üveggel. Ha elfogy még készítek.
Ősszel pedig résen leszek és idejében elkészítek valami rendes ételízesítőt, amit egész télen használhatok, hiszen a most kapható hozzávalók már nem annyira egészségesek.


6 megjegyzés:

  1. Zsozsó!Le a kalappal előtted!

    VálaszTörlés
  2. Én már kb. húsz évvel ezelőtt megcsináltam ezt, amit te most. A családom először nem találta annyira finomnak a halászlét halászlékocka nélkül, a húslevest vegeta nélkül, stb. De megmagyaráztam, hogy anyáink se használtak ilyesmiket, mégis finomakat tudtak főzni, sütni.Azóta magam termelem a fűszernövények zömét is és magam állítok elő "ízfokozókat".
    Csak így tovább a megkezdett úton!

    VálaszTörlés
  3. Tudod a mondást, jobb később, mint...:)
    Nem prédikálni akarok, távol álljon tőlem, de örülök, hoyg rájöttél dolgokra. Sajnálom, ha netán keserves tapasztalatok árán.

    Mariszhoz hasonlóan eleinte az én ételeim sem voltak olyan "finomak", most viszont ha másnál oylan ételt eszünk, amiben bolti ételízesítő van, már nagyon kiérezzük, és megmondom őszintén, nem ízlik.

    A fenti alapanyagokat, ha lereszeled nagylyukú reszelőn, tepsibe teríted és nagyon alacsony hőfokon (40-45 fok)szárítod, nem kell megvárnod a nyarat ahhoz, hogy házi ételízesítőd legyen. Nyáron pedig a napon száríthatod őket. Néhány éve én is így készítem már. Ma pl. ilyen zöldségből főztem húslevest.:)

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm a bátorítást, most már a bizalmatok is kötelez!

    VálaszTörlés
  5. Gratula! Teljes mértékben egyetértek :)

    VálaszTörlés
  6. Épp ma mutatta a híradóban,hogy hamis Delkát-ot gyártanak egy lepukkant faluban és mindenki nézze meg,hogy mit vásárol.Kész méreg.Eddig én sem tettem el házi ízesítőket,de a boltit ezek után nem merem megvenni.Jövőtől társulok hozzád.Éljünk egészségesen!

    VálaszTörlés

  Karfiolpizza, az egészséges kényeztetés A karfiol nagyon sookoldalú alapanyag és bár mindannyiunk kedvence a rántott karfiol, azon túl i...