2012. január 14., szombat

Borsófőzelék


Van néhány étel, amitől totál beindulok, azaz nem tudok ellenállni, ennem kell belőle. Még éjjel is felkelek, ha tudom, hogy ott van a hűtőben és nyalogatok belőle... A toplista élén a sonka van. Az igazi, házi füstölt sonka, amit olaszul úgy hívnak, hogy prosciutto. Ez úgy készül, hogy három hétig sós lében pácolják, aztán a padláson himbálózik és szikkad a füstben. Persze ehhez padlás meg disznó kell, de mióta a szülőfalumban élő tesómmal közös disznóvágásokat tartunk összejön mindig valami hasonló. A toplista második helyén a füstölt házi kolbász leledzik. Harmadik a borsófőzelék... AZ a borsófőzelék... Anyám készítette mindig és a teljes igazsághoz az is hozzátartozik, hogy füstölt házi kolbász van benne. Most egy kicsit megvariáltam, az ízek maradtak, de nincs benne egy szem liszt sem. Ettől nagyon könnyű és finom.

Borsófőzelék
Hozzávalók: 50 dkg mirelit borsó, 25 cm házi kolbász, 1 fej hagyma, 2 szál murok, 1 nagy pohár paradicsomlé, só, bors, ételízesítő, olaj.
Elkészítése: A házikolbászt betesszük a mélyhűtőbe, hogy megkeményedjen. (Figyelem! Ez a fajta keményítési módszer nem mindenre alkalmazható!) Ez azért fontos, mert így nagyon vékony szeleteket tudunk belőle vágni. Egy óra alatt elég kemény lesz, felszeletelhetjük. A borsót lobogó, ételízesítős vízben 8 percig főzzük, majd leszűrjük. Ne dobjuk el a levét, zöldségleveshez felhasználhatjuk. A hagymát megtisztítjuk, feldaraboljuk és forró olajban megpároljuk. Hozzáadjuk a megtisztított, karikára vágott murkot is, azt is megpároljuk. Ha szükséges aláöntünk egy kicsit a borsó levéből. Amikor puha, beletesszük a kolbászt és megpirítjuk kissé, majd a zöldborsót is hozzáadjuk, ráöntjük a paradicsomlevet és fedő nélkül addig sütjük, amíg a folyadék elpárolog. Közben megkóstoljuk és csak akkor sózzuk, borsozzuk, ha szükséges.
Az benne a különleges, hogy a párolt muroktól egy kicsit édes lesz, a kolbásztól kellően fűszeres, a paradicsomlé pedig enyhe savanyú ízt ad.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

  Karfiolpizza, az egészséges kényeztetés A karfiol nagyon sookoldalú alapanyag és bár mindannyiunk kedvence a rántott karfiol, azon túl i...