2012. január 12., csütörtök

Poharas kávékrém


Nem mondanám, hogy rajongok a sütikért, ezért ritkán sütök... Vannak azonban napok, amikor édességre is vágyunk, ilyenkor sokáig keresgélek e receptek között, mert nem igazán merek fejből sütni és mindenki jobban jár így... Most azonban kombinálni akartam egy piskótát egy krémmel, amiről végül kiderült, hogy poharas formában élvezhetőbb. Szerencsére, azért meg lehetett enni és nagyon büszke vagyok magamra, mert még gőz fölött is főztem!!! Abszolút premier! Sajnos a piskóta az enyészet útjára lépett, mert nem a legjobban sikerült... De sebaj, legközelebb talán sikeresebben kombinálok.

Poharas kávékrém

Hozzávalók: 4 tojás, 10 dkg porcukor, 3 csomag vaníliás cukor, 5 dkg liszt, 1 dl tej, 3 csésze feketekávé
8 db. babapiskóta, 1 narancs kicsavart leve, tejszínhab, csokoládé
Elkészítése: A tojások sárgáját simára kavarjuk a porcukorral és a vaníliás cukorral, hozzáadjuk a lisztet majd felengedjük a tejjel és belekavarjuk a kávét. Gőz felett sűrűre főzzük, ha kihűlt hozzáadjuk a tojások keményre vert habját.
6 db. babapiskótát apróra vágunk, a poharak aljára rendezzük és meglocsoljuk a narancs levével, rátöltjük a krémet, beleszúrunk minden pohárba egy-egy fél babapiskótát és tálalás előtt tejszínhabot halmozunk a tetejére. Ráreszelünk egy kis csokoládét.

4 megjegyzés:

  1. nagyon gusztusos, kívánatos édesség!

    VálaszTörlés
  2. Pedig ez jól néz ki nagyon!:)

    Mi történhetett azzal a piskótával? Még sosem sikerült olyat sütnöm, hogy ki kelljen dobnom. Valamelyik tavalyi EK-ban benne van a piskótakészítés lépésről lépésre, nagyon aprólékosan, kotorászd elő, és szerintem hasznodra lesz. ha jól emlékszem, a júniusi számban van benne.
    Puszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát az igazság az, hogy darált diót is tettem bele, egy dobozban volt elraktározva és nem kóstoltam meg...Borzasztóan avas volt. Amikor kész lett a piskóta és levagdostam a széleit, belefaltam... A szemetesben landolt az egész. De azért megnézem azt a piskótareceptet. Köszi!

      Törlés
  3. Ja, így már más. A dióbelet fagyasztóban tárold, így nem lesz semmi baja, se nem avasodik, se pl. moly nem költözik bele.
    A piskótás összeállítás a 2010 májusi számban van. Megnéztem. :)

    VálaszTörlés

Kötöznivaló... Mi, emberek hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az igazán jó dolgok bonyolultak, időigényesek és fáradságosan férhetünk csak hozzájuk. Lehet, hogy ilyen is van, de a mindennapokban leginkább azt tapasztalom, hogy egyáltalán nem ez történik. Ami egyszerű, magától értetődő, az is lehet kellemes, okozhat feledhetetlen élményt. A legtöbb esetben pedig finom is. Gyakran megesik velem a konyhában is, hogy amit pillanatok alatt készítek el az ajándékoz meg a legtöbb örömmel. Így jártam a spárgával is. Be kell vallanom, hogy nem úgy nőttem fel, hogy ez a zöldség hozzátartozott volna a mindennapjainkhoz. Sőt még az ünnepnapjainkhoz sem. Igazából azt sem tudtam, hogy létezik. Ha valakiről azt hallottam volna, hogy spárgát eszik, arra a következtetésre jutottam volna, hogy kötöznivaló bolond, hogy madzaggal veri el az éhét. Aztán megtudtam, hogy létezik zöldségben is spárga, de nem érdekelt különösebben, mígy egyszer meg nem kóstoltam egy vendéglőben. Akkor úgy ítéltem meg, hogy lesz még dolgunk egymással. Mint minden új dologhoz, a spárgához is végeztem egy kis háttérkutatást: hogyan érdemes elkészíteni, mik azok a praktikák, amiktől finomra sikerül, mire kell figyelni, hogy spárgával végzett konyhai ténykedésünk kielégítő véget érjen, meg ilyenek. Aztán bepróbálkoztam. A legnagyobb nehézséget a pucolása jelentette: konkrétan fogalmam sem volt mit kell róla lepucolni. Most már tudom, hogy a fás részekkel kell vigyázni. Kicsit dolgozom rajta a krumplihámozóval, aztán ahol a végét könnyen le lehet roppantani, ott letöröm. Ennyi. Dolgoztam már fagyasztott spárgával is, ahhoz könnyebben hozzá lehet jutni a boltokban, ez esetben nem volt gond a pucolás. Előkészítésképpen beledobtam lobogó sós vízve, két percig hagytam és leszűrtem. Egyébként a friss spárgával is jó ezt tenni pucolás után, de a két perc szigorúan két perc kell legyen, nem szabad túlfőzni. Érdemes próbálkozni vele, most van a szezonja. A zöldspárga igencsak rövid ideig kapható zöldség, melyet akár a tavasz egyik hírnökeként is számontarthatunk. Rengeteg jótékony tulajdonsággal rendelkezik, hiszen magas a vitamin- és rosttartalma. A spárga a liliomfélékhez tartozó évelő növény, amelynek a föld alatti kis gyöktörzseiből nőnek ki a spárgasípok, amelyek lényegében a növény hajtásai. Mivel nem könnyű a termesztése, ezért a drágább zöldségek közé tartozik. A jó zöldspárga feszes, nem túl vastag, és nem hajlik meg a kezünkben. Ha szeretnénk leellenőrizni, friss-e az áru, akkor finoman nyomjuk meg az ujjunkkal. Akkor tökéletes, ha nem szivacsos a spárga. Most egy olyan receptet mutatok meg, ami vajjal, fokhagymával és boltban vásárolt ropogós hagymával készült. Húsok mellé köretként tálalhatjuk. Én tejszínes burgonyával kínáltam. Vajban párolt fokhagymás spárga Hozzávalók 2 személyre: 5 dkg vaj, 1 kötés spárga, 4 cikk fokhagyma, só, bors, 2 evőkanál ropogós hagyma Elkészítése: Egy nagyobb lábasban vizet forralunk. A friss spárgát megmossuk, a fehér részét letörjük: a spárga fehér végét megnyomkodjuk, és ahol érzzük, hogy puha, ott megfeszítjük és eltörjük. Amikor a víz forr, a megtisztított spárgát beledobjuk, 2 percet várunk, levesszük a tűzről. Leszűrjük. Egy serpenyőben 5 dkg vajat felhevítünk, beletesszük a megtisztított, felkarikázott fokhagymát, picit hagyjuk, hogy a vaj barnulni kezdjen az edény szélén, akkor beletesszük az előfőzött spárgát, kicsit átpirítom, borsot darálunk rá, megsózzuk, majd időnként rázogatva 5-6 perc alatt megsütjük. A ropogós hagymával megszórva tálaljuk.

  Kötöznivaló... Mi, emberek hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az igazán jó dolgok bonyolultak, időigényesek és fáradságosan férhetünk...