2012. január 15., vasárnap

Újévi fogadalom




Már rég az új évben járunk, elismerem, de most érzem magam
készen arra, hogy a fogadalmamról beszéljek. Nagyon fontosnak érzem, mert az elmúlt év vége mélyen megérintett. Először a félelem volt bennem a válasz, aztán rájöttem, hogy a saját életünkben mégsem vagyunk annyira passzív szereplők. Ezért elhatároztam, hogy idén az egészség lesz a főszereplő életem filmjében: a szeretteim egészsége és a saját egészségem. Azzal kezdtem, hogy kidobtam az összes ételízesítőt és ízfokozót. Ilyesmit soha többé nem teszek az ételbe. Ugyanakkor nem használok többé zacskós mártásokat és nem eszünk zacskós levest. Minimálisra csökkentem a konzervek használatát, igyekszem több saját konzervet készíteni és természetes hozzávalókhoz hozzájutni.Kitartó kutatást folytattam, azzal kapcsolatban, hogy mit kell enni, hányszor egy héten és milyen mennyiségben. Erről hamarosan.
A kidobott ételízesítő helyett pedig készítettem egy paprika krémet.

Hozzávalók: 1 piros színű paprika, 1 zöld színű paprika, 4 szál murok, 2 szál petrezselyem, 1 fej hagyma, 1 darab zeller, 4 evőkanál só.

Elkészítése: Mindent megtisztítottam és ledaráltam, végül pedig megsóztam.

Lett belőle két üveggel. Ha elfogy még készítek.
Ősszel pedig résen leszek és idejében elkészítek valami rendes ételízesítőt, amit egész télen használhatok, hiszen a most kapható hozzávalók már nem annyira egészségesek.


6 megjegyzés:

  1. Zsozsó!Le a kalappal előtted!

    VálaszTörlés
  2. Én már kb. húsz évvel ezelőtt megcsináltam ezt, amit te most. A családom először nem találta annyira finomnak a halászlét halászlékocka nélkül, a húslevest vegeta nélkül, stb. De megmagyaráztam, hogy anyáink se használtak ilyesmiket, mégis finomakat tudtak főzni, sütni.Azóta magam termelem a fűszernövények zömét is és magam állítok elő "ízfokozókat".
    Csak így tovább a megkezdett úton!

    VálaszTörlés
  3. Tudod a mondást, jobb később, mint...:)
    Nem prédikálni akarok, távol álljon tőlem, de örülök, hoyg rájöttél dolgokra. Sajnálom, ha netán keserves tapasztalatok árán.

    Mariszhoz hasonlóan eleinte az én ételeim sem voltak olyan "finomak", most viszont ha másnál oylan ételt eszünk, amiben bolti ételízesítő van, már nagyon kiérezzük, és megmondom őszintén, nem ízlik.

    A fenti alapanyagokat, ha lereszeled nagylyukú reszelőn, tepsibe teríted és nagyon alacsony hőfokon (40-45 fok)szárítod, nem kell megvárnod a nyarat ahhoz, hogy házi ételízesítőd legyen. Nyáron pedig a napon száríthatod őket. Néhány éve én is így készítem már. Ma pl. ilyen zöldségből főztem húslevest.:)

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm a bátorítást, most már a bizalmatok is kötelez!

    VálaszTörlés
  5. Gratula! Teljes mértékben egyetértek :)

    VálaszTörlés
  6. Épp ma mutatta a híradóban,hogy hamis Delkát-ot gyártanak egy lepukkant faluban és mindenki nézze meg,hogy mit vásárol.Kész méreg.Eddig én sem tettem el házi ízesítőket,de a boltit ezek után nem merem megvenni.Jövőtől társulok hozzád.Éljünk egészségesen!

    VálaszTörlés

Kötöznivaló... Mi, emberek hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az igazán jó dolgok bonyolultak, időigényesek és fáradságosan férhetünk csak hozzájuk. Lehet, hogy ilyen is van, de a mindennapokban leginkább azt tapasztalom, hogy egyáltalán nem ez történik. Ami egyszerű, magától értetődő, az is lehet kellemes, okozhat feledhetetlen élményt. A legtöbb esetben pedig finom is. Gyakran megesik velem a konyhában is, hogy amit pillanatok alatt készítek el az ajándékoz meg a legtöbb örömmel. Így jártam a spárgával is. Be kell vallanom, hogy nem úgy nőttem fel, hogy ez a zöldség hozzátartozott volna a mindennapjainkhoz. Sőt még az ünnepnapjainkhoz sem. Igazából azt sem tudtam, hogy létezik. Ha valakiről azt hallottam volna, hogy spárgát eszik, arra a következtetésre jutottam volna, hogy kötöznivaló bolond, hogy madzaggal veri el az éhét. Aztán megtudtam, hogy létezik zöldségben is spárga, de nem érdekelt különösebben, mígy egyszer meg nem kóstoltam egy vendéglőben. Akkor úgy ítéltem meg, hogy lesz még dolgunk egymással. Mint minden új dologhoz, a spárgához is végeztem egy kis háttérkutatást: hogyan érdemes elkészíteni, mik azok a praktikák, amiktől finomra sikerül, mire kell figyelni, hogy spárgával végzett konyhai ténykedésünk kielégítő véget érjen, meg ilyenek. Aztán bepróbálkoztam. A legnagyobb nehézséget a pucolása jelentette: konkrétan fogalmam sem volt mit kell róla lepucolni. Most már tudom, hogy a fás részekkel kell vigyázni. Kicsit dolgozom rajta a krumplihámozóval, aztán ahol a végét könnyen le lehet roppantani, ott letöröm. Ennyi. Dolgoztam már fagyasztott spárgával is, ahhoz könnyebben hozzá lehet jutni a boltokban, ez esetben nem volt gond a pucolás. Előkészítésképpen beledobtam lobogó sós vízve, két percig hagytam és leszűrtem. Egyébként a friss spárgával is jó ezt tenni pucolás után, de a két perc szigorúan két perc kell legyen, nem szabad túlfőzni. Érdemes próbálkozni vele, most van a szezonja. A zöldspárga igencsak rövid ideig kapható zöldség, melyet akár a tavasz egyik hírnökeként is számontarthatunk. Rengeteg jótékony tulajdonsággal rendelkezik, hiszen magas a vitamin- és rosttartalma. A spárga a liliomfélékhez tartozó évelő növény, amelynek a föld alatti kis gyöktörzseiből nőnek ki a spárgasípok, amelyek lényegében a növény hajtásai. Mivel nem könnyű a termesztése, ezért a drágább zöldségek közé tartozik. A jó zöldspárga feszes, nem túl vastag, és nem hajlik meg a kezünkben. Ha szeretnénk leellenőrizni, friss-e az áru, akkor finoman nyomjuk meg az ujjunkkal. Akkor tökéletes, ha nem szivacsos a spárga. Most egy olyan receptet mutatok meg, ami vajjal, fokhagymával és boltban vásárolt ropogós hagymával készült. Húsok mellé köretként tálalhatjuk. Én tejszínes burgonyával kínáltam. Vajban párolt fokhagymás spárga Hozzávalók 2 személyre: 5 dkg vaj, 1 kötés spárga, 4 cikk fokhagyma, só, bors, 2 evőkanál ropogós hagyma Elkészítése: Egy nagyobb lábasban vizet forralunk. A friss spárgát megmossuk, a fehér részét letörjük: a spárga fehér végét megnyomkodjuk, és ahol érzzük, hogy puha, ott megfeszítjük és eltörjük. Amikor a víz forr, a megtisztított spárgát beledobjuk, 2 percet várunk, levesszük a tűzről. Leszűrjük. Egy serpenyőben 5 dkg vajat felhevítünk, beletesszük a megtisztított, felkarikázott fokhagymát, picit hagyjuk, hogy a vaj barnulni kezdjen az edény szélén, akkor beletesszük az előfőzött spárgát, kicsit átpirítom, borsot darálunk rá, megsózzuk, majd időnként rázogatva 5-6 perc alatt megsütjük. A ropogós hagymával megszórva tálaljuk.

  Kötöznivaló... Mi, emberek hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az igazán jó dolgok bonyolultak, időigényesek és fáradságosan férhetünk...