Íztiszta élvezet – Régi illatok, új ízek, örömöt adó falatok
Szülinap
Link lekérése
Facebook
X
Pinterest
E-mail
Más alkalmazások
-
Január 3-án kétéves lett a blogom. Ennek emlékére újranézésre javasoltam magamnak a Julie és Julia című filmet, ami miatt elkezdtem gasztroblogot írni és elgondolkodtam azon, hogy miért is?
Arra a következtetésre jutottam, hogy csak... Mert szeretek főzni, enni és néha gondolkodom is.
Már egy csomó új receptem van, amelyeket hamarosan beteszek a gyűjteményembe, csak egyelőre olyan édes a lustálkodás...
A fokhagyma gyakori vendég magyaros ételeinkben. Leginkább nyersen kerül a fövő ételbe, belesimulva az ízharmóniába vagy kiegészítve azt. Ritkán sütjük meg sütőben, pedig valami eszméletlen illat és íz szabadul fel belőle, ha a forró sütőbe kerül. A cukkini zsenge, roppanósra sült darabjaival krémbe dolgozva pedig mennyei előételt készíthetünk belőle.De, ha csak sima főzőtök áll rendelkezésünkre az sem baj. A végeredmény ugyanolyan finom lesz. Fokhagymás cukkinikrém Hozzávalók 2 személyre: 1 kisebb cukkini, 2 kisebb fej fokhagyma, 1 teáskanál provancei fűszerkeverék, fél teáskanál só, 2 evőkanál olaj, díszítéshez kapor és koktélparadicsom. Elkészítése: A cukkinit megmossuk, hosszában kettévágjuk, feldaraboljuk, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A fokhagymafejeket derékban kettévágjuk, a tepsire tesszük. Egy tálkába mérjük az olajat, beletesszük a sót és a fűszert, összekeverjük majd egy konyhai ecset segítségével bekenjük a keverékkel a cukkinidarabokat. Forró sütőbe t...
Ez a hét a levesek jegyében zajlik, meg a szabadfogású főzés (fogd, ami van, készíts ételt belőle) égisze alatt. A leveseket eszem, az újabb fogásokon meg jár az eszem. Jó, mi? A meggyleves nálunk a családban (a Fórisoknál, ahol lánykoromban voltam anyakönyvezve) szent állat. Mint a tehén Indiában. Nem nyúl hozzá senki. A meggyet leginkább meggypálinka formájában agreáljuk, de ha meggy nincs, jó a pálinka is. Van egy jó sztori is arról, hogy a szüleim egyszer vendégségbe mentek. Apám természetesen, mint született Fóris, nem szerette a meggylevest, anyám még csak-csak elvolt vele valahogy. Szóval vendégség, meggyleves, az én jól nevelt apám megeszegette a meggylevest, mert nem akarta megsérteni a háziasszonyt, aki mellesleg, ha jól emlékszem anyám valamelyik barátnője volt. Ebéd után megkérdezték tőle: - Na, Feri, milyen volt a meggyleves? Erre az én jól nevelt apám mit válaszolhatott volna mást, mint azt, hogy nagyon finom. Másnap az egész társaság egyebet kapott ebédre, apámnak félret...
Nagyon szeretek fánkot sütni. Lenyűgöz, ahogy a tészta megkel, majd a forró olajban dagadtra duzzadnak a fánkok. Igazi ünnepnap az, amikor fánkot sütök, de nagyon hosszadalmas munka. A krumplifánk viszont könnyen elkészíthető sós csemege, amit sok fokhagymás tejföllel ínycsiklandozó fogássá lehet varázsolni. Krumplifánk Hozzávalók: 3 főtt krumpli, 1 csupor liszt, 1 kávéskanálnyi vaj, csipetnyi só, olaj a sütéshez Elkészítése: Az áttört krumplihoz még melegen hozzáadjuk a lisztet, a sót és a vajat. Jól összegyúrjuk. Fél cm. vastagságúra kinyújtjuk, kis karikákat szúrunk belőle és forró olajban pirosra sütjük. Fokhagymás tejföllel meglocsolva tálaljuk.
edves Zsozso, Nagyon Boldog Blogszülinapot kívánok:) Még legyen sok sok ilyen, további örömteli blogolást és főzőcskézést kívánok:)
VálaszTörlésBoldog blogszülinapot kívánok! Csak így tovább! :)
VálaszTörlésGratulálok a blogszülinapod alkalmából és további sok sikert és jó blogírást!
VálaszTörlésBoldog blogszülinapot!
VálaszTörlés