2012. január 16., hétfő

Kecsketúrós derelye



Vettem egyszer egy darab kecsketúrót, meghatározhatatlan szándékkal. Azt hiszem lenyűgözött a gondolat, hogy a csomagolásban egy olyan állat testnedvének feldolgozott változata van, mint a kecske. Mert ugye a kecske első látásra egy komolytalan állat. Nagyon viccesen mozog a szakálla, amikor kérődzik, és Mekk Elek is egy kecske, gyerekkoromban láttam elég róla szóló bábfilmet. Ezekben a mesefilmekben szegény kecske nem tudott semmit rendesen megcsinálni.
Egy darabig a túró a hűtőben pihent, aztán, amikor beindult a derelyegyár, arra gondoltam, hogy érdemes lenne kipróbálni a túrós változatot is. Mivel arra már rájöttem, hogy derelyébe csak kemény dolgok jók, biztos voltam benne, hogy a kecsketúró minden bizonnyal jó lesz. Nos meggyúrtam a laskatésztát, megtöltöttem, kifőztem és vajban párolt fokhagymával ütőssé tettem.
Itt az ideje, hogy a kecskékhez kapcsolódó előítéleteimet örökre töröljem.

Kecsketúrós derelye


Hozzávalók 2 személyre: 25 dkg liszt, 4 tojás, csipetnyi só, 1 evőkanál olaj, 15 dkg kemény kecsketúró, 5 cikk fokhagyma, 5 dkg vaj, 15 dkg bacon vagy vékonyra szeletelt házi sonka.
Elkészítése: A lisztet gyúródeszkára halmozzuk, a közepébe képzett mélyedésbe szórjuk a csipetnyi sót, majd egyenként beleütjük a tojásokat és összegyúrjuk. A végén belegyúrjuk az olajat is, ettől könnyebben nyúlik a tészta. 6 darabra vágjuk és a tésztagépben csíkokra nyújtjuk. Ha nincs tésztagép, akkor kinyújtjuk a tésztát.


A csík aljára rakosgatjuk a kockacukor nagyságúra vágott túródarabokat, a másik felét ráhajtjuk, majd a derelyemetszővel párnácskákra vágjuk.



Lobogó vízben kifőzzük.

A vajat serpenyőben felolvasztjuk, beletesszük a megtisztított, karikára vágott fokhagymát és a vékony csíkokra vágott bacont és megpirítjuk.
Erre szedjük szűrőkanállal nagyon óvatosan a kifőtt derelyét, nem kavarjuk, csak rázogatjuk. Hagyjuk egy kicsit hűlni, mert főzés közben a kecskesajt megolvad. Pár perc múlva átforgatjuk. Tejföllel bőven meglocsolva tálaljuk.


2 megjegyzés:

  Karfiolpizza, az egészséges kényeztetés A karfiol nagyon sookoldalú alapanyag és bár mindannyiunk kedvence a rántott karfiol, azon túl i...