2011. november 27., vasárnap

Paszulyos pizza


Szemmel láthatóan még mindig a paszulynál vagyok leragadva, bár a kételyek eloszlatása végett szeretném megjegyezni, hogy egyebet is eszünk. A valóság az, hogy most ezzel a témával kísérletezek legszívesebben, a pizzára is rákerült nemrég és nagyon szerettük.

Paszulyos pizza

Hozzávalók 4 pizzához: 50 dkg liszt (lehet fele-fele arányban fehér és teljes kiőrlésű), 1 csomag instant élesztő (olyan, amit nem kell feloldani, mehet egyenesen a lisztbe), 1 teáskanál szárított bazsalikom. 2 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál só, 1 bögre langyos víz. Feltétnek: 1 üveg paszulyos zakuszka, 25 dkg sonka, 15 dkg reszelt sajt
A paszulyos zakuszka hiányában: 1 doboz hámozott paradicsom konzerv, 1 doboz babkonzerv, só, bors

Elkészítése: A lisztet tálba szórjuk és beletesszük az élesztőt, a sót majd jól összekavarjuk. A langyos víz hozzáadagolásával megdagasztjuk. Mikor kész, rászórjuk a bazsalikomot, rátöltjük az olajat és jól összegyúrjuk. Ezt követően hagyjuk megkelni. A megkelt tésztát átgyúrjuk, 4 kis cipóra osztjuk. Kinyújtjuk az első cipót, egy kerek formába simítjuk, Megkenjük zakuszkával, megszórjuk csíkokra vágott sonkával, negyed órán át forró sütőben sütjük. Kivesszük, megszórjuk reszelt sajttal és újabb 5 percre visszatesszük a sütőbe. Mind a négy cipóval így járunk el.
Kerek formák hiányában 2 tepsit is használhatunk, akkor a tésztát kettőbe osztjuk.
Ha nincs zakuszkánk: a paradicsomkonzervet összeturmixoljuk, sóval, borssal fűszerezzük és hozzáadjuk a lecsorgatott babot.
Az összeturmixolt és fűszerezett paradicsomkonzerv kitűnő pizzaszósz.

1 megjegyzés:

Kötöznivaló... Mi, emberek hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az igazán jó dolgok bonyolultak, időigényesek és fáradságosan férhetünk csak hozzájuk. Lehet, hogy ilyen is van, de a mindennapokban leginkább azt tapasztalom, hogy egyáltalán nem ez történik. Ami egyszerű, magától értetődő, az is lehet kellemes, okozhat feledhetetlen élményt. A legtöbb esetben pedig finom is. Gyakran megesik velem a konyhában is, hogy amit pillanatok alatt készítek el az ajándékoz meg a legtöbb örömmel. Így jártam a spárgával is. Be kell vallanom, hogy nem úgy nőttem fel, hogy ez a zöldség hozzátartozott volna a mindennapjainkhoz. Sőt még az ünnepnapjainkhoz sem. Igazából azt sem tudtam, hogy létezik. Ha valakiről azt hallottam volna, hogy spárgát eszik, arra a következtetésre jutottam volna, hogy kötöznivaló bolond, hogy madzaggal veri el az éhét. Aztán megtudtam, hogy létezik zöldségben is spárga, de nem érdekelt különösebben, mígy egyszer meg nem kóstoltam egy vendéglőben. Akkor úgy ítéltem meg, hogy lesz még dolgunk egymással. Mint minden új dologhoz, a spárgához is végeztem egy kis háttérkutatást: hogyan érdemes elkészíteni, mik azok a praktikák, amiktől finomra sikerül, mire kell figyelni, hogy spárgával végzett konyhai ténykedésünk kielégítő véget érjen, meg ilyenek. Aztán bepróbálkoztam. A legnagyobb nehézséget a pucolása jelentette: konkrétan fogalmam sem volt mit kell róla lepucolni. Most már tudom, hogy a fás részekkel kell vigyázni. Kicsit dolgozom rajta a krumplihámozóval, aztán ahol a végét könnyen le lehet roppantani, ott letöröm. Ennyi. Dolgoztam már fagyasztott spárgával is, ahhoz könnyebben hozzá lehet jutni a boltokban, ez esetben nem volt gond a pucolás. Előkészítésképpen beledobtam lobogó sós vízve, két percig hagytam és leszűrtem. Egyébként a friss spárgával is jó ezt tenni pucolás után, de a két perc szigorúan két perc kell legyen, nem szabad túlfőzni. Érdemes próbálkozni vele, most van a szezonja. A zöldspárga igencsak rövid ideig kapható zöldség, melyet akár a tavasz egyik hírnökeként is számontarthatunk. Rengeteg jótékony tulajdonsággal rendelkezik, hiszen magas a vitamin- és rosttartalma. A spárga a liliomfélékhez tartozó évelő növény, amelynek a föld alatti kis gyöktörzseiből nőnek ki a spárgasípok, amelyek lényegében a növény hajtásai. Mivel nem könnyű a termesztése, ezért a drágább zöldségek közé tartozik. A jó zöldspárga feszes, nem túl vastag, és nem hajlik meg a kezünkben. Ha szeretnénk leellenőrizni, friss-e az áru, akkor finoman nyomjuk meg az ujjunkkal. Akkor tökéletes, ha nem szivacsos a spárga. Most egy olyan receptet mutatok meg, ami vajjal, fokhagymával és boltban vásárolt ropogós hagymával készült. Húsok mellé köretként tálalhatjuk. Én tejszínes burgonyával kínáltam. Vajban párolt fokhagymás spárga Hozzávalók 2 személyre: 5 dkg vaj, 1 kötés spárga, 4 cikk fokhagyma, só, bors, 2 evőkanál ropogós hagyma Elkészítése: Egy nagyobb lábasban vizet forralunk. A friss spárgát megmossuk, a fehér részét letörjük: a spárga fehér végét megnyomkodjuk, és ahol érzzük, hogy puha, ott megfeszítjük és eltörjük. Amikor a víz forr, a megtisztított spárgát beledobjuk, 2 percet várunk, levesszük a tűzről. Leszűrjük. Egy serpenyőben 5 dkg vajat felhevítünk, beletesszük a megtisztított, felkarikázott fokhagymát, picit hagyjuk, hogy a vaj barnulni kezdjen az edény szélén, akkor beletesszük az előfőzött spárgát, kicsit átpirítom, borsot darálunk rá, megsózzuk, majd időnként rázogatva 5-6 perc alatt megsütjük. A ropogós hagymával megszórva tálaljuk.

  Kötöznivaló... Mi, emberek hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az igazán jó dolgok bonyolultak, időigényesek és fáradságosan férhetünk...