2011. november 8., kedd
Paszuly - minden mennyiségben
Állítólag a szervezetünk érzi, mire van szüksége. Nos, az enyémnek most paszuly kell. Azt mondta egyszer egy kollégám, hogy az agynak foszforra van szüksége és a paszulyban sok van. Minden bizonnyal az agyam az utolsókat rúgja... maradék erejével ezt sikítja: paszuly!!!!!!!!!
Egy csomó mindent sütöttem a hét végén, de rá se bírok nézni. Még szerencse, hogy van vésztartalékban egy kis paszuly is. A nagy kedvenc a főzelék, amit a tesóm egyszer megálmodott, legalább is ezt állítja. Szerencsére megosztotta velem a receptet, egy kicsit felturbóztam és azóta ott szerepel a családi menüben. Az a jó ebben az ételben, hogy konzerválni is lehet: lezárt üvegekben negyed órán át dunsztolom, hónapokig eláll a kamrában, csak le kell kapni a polcról.
Szerintem már itt van a blogomon a recept, lusta vagyok keresni... De ma ez volt az ebéd, jó sok fekete retekkel, ami még hasznosabbá teszi a szervezet számára.
Az a legjobb ebben a paszulyban, hogy a hideg őszi éjszakákon fűtőanyagként is működik... ha bírjuk a szagot...
Paszulyfőzelék
Hozzávalók: 25 dkg paszuly, 1 db. füstölt csülök, 1 fej hagyma, 3 babérlevél, só, bors, őrölt bazsalikom, 1 nagy pohár paradicsomlé.
Elkészítése: A paszulyt egy éjszakára beáztatjuk. Másnap letöltjük róla az áztatóvizet, kuktába tesszük, belerakjuk s csülköt is, feltöltjük vízzel, megsózzuk és a kuktát lezárva fél órán át főzzük. A bolti paszullyal vigyázni kell, mert hamar szétfő. A levét letöltjük. Hogy ne menjen kárba, én mindig készítek egy kis levest is. A hagymát forró olajban megdinszteljük, rátesszük a feldarabolt csülköt, majd jól összerotyogtatjuk. Hozzáadjuk a paszulyszemeket, feltöltjük paradicsomlével, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a babérlevelet és a bazsalikomot. Csendes lángon jól összerotyogtatjuk. csak másnap esszük meg, hogy jól összeérjenek az ízek. A hűtőben is eláll egy jó darabig.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Egy tál lencse A biblia egyik legismertebb története a lencséről szól, pontosabban arról, hogyan adta el Ézsau az elsőszülöttségi jogát ...
-
A fokhagyma gyakori vendég magyaros ételeinkben. Leginkább nyersen kerül a fövő ételbe, belesimulva az ízharmóniába vagy kiegészítve azt...
-
Nagyon szeretek fánkot sütni. Lenyűgöz, ahogy a tészta megkel, majd a forró olajban dagadtra duzzadnak a fánkok. Igazi ünnepnap az, amikor f...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése