2011. november 27., vasárnap
Szegedi halászlé
Nemrég a szegedi halászlé hazájában jártam egy Határtalanul projekt keretében, melyben a mi iskolánk és a szegedi Hansági Ferenc Szakiskola vesz részt. Úgy illik rám ez a projekt, mint egy kesztyű, hiszen az a célja, hogy a két iskola gyerekei összegyűjtsék a saját környékükön fellelhető hagyományos ételek receptjeit. Az első körben mi kóstolgattunk Szegeden, persze a halászlé nam maradhatott ki a felhozatalból. Egy kicsit félve kóstoltam, mert nem vagyok nagy rajongója a halnak, de végül háromszor!!! vettem és nagyon ízlett. Bár nem én főztem, íme a recept. Nagyon ajánlom mindenkinek, hogy próbálja ki, bár a legjobb lenne elmenni Szegedre és a Halászcsárdában megkóstolni.
Szegedi halászlé
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg vegyes hal (ponty, keszeg), halbelsőség (ikra, tej), 3 nagy fej hagyma, 2 evőkanál szegedi pirospaprika, 2 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, 2 evőkanál zsír, cseresznyepaprika, ízlés szerint só
Elkészítése: Az apróra vágott hagymát a zsíron megpároljuk, hozzáadjuk a hal csontjait, a fejeket, uszonyokat és a kisebb halakat, belerakjuk a zöldpaprikát, paradicsomot, megsózzuk, megszórjuk pirospaprikával és jól összeforraljuk. Amikor rotyogni kezd, feltöltjük vízzel és 45 percig egyenletes tűznél főzzük. Amikor lejárt a főzési idő, összetörjük és szitán átpasszírozzuk. Ez a lé lesz az alaplé. Az alaplevet visszatesszük a tűzre, felforraljuk és beletesszük a kicsontozott, bevagdalt haldarabokat. Újabb 45 percig főzzük. Jó sok csípős (ahogy ott mondják erős) paprikával tálaljuk. Legjobb, ha a csípős paprika krémet külön tálaljuk, hogy mindenki maga állíthassa be a csípős íz intenzitását.
Nagyon finom!!!
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Egy tál lencse A biblia egyik legismertebb története a lencséről szól, pontosabban arról, hogyan adta el Ézsau az elsőszülöttségi jogát ...
-
A fokhagyma gyakori vendég magyaros ételeinkben. Leginkább nyersen kerül a fövő ételbe, belesimulva az ízharmóniába vagy kiegészítve azt...
-
Nagyon szeretek fánkot sütni. Lenyűgöz, ahogy a tészta megkel, majd a forró olajban dagadtra duzzadnak a fánkok. Igazi ünnepnap az, amikor f...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése