Körte és csoki  - sütiben 

Nem vagyok a sütemények nagy rajongója, de azért a vasárnapi ebéd után jólesik egy szelet édes finomság. Ha pedig már sütésre adom a fejemet, a gyümölcsös változatokat részesítem előnyben. Ezt a sütit azonban a szó szoros értelmében megálmodtam. Vásárolni voltunk és a gyümölcsök közt feledeztem a körtéket, gyönyörűek, kívánatosak voltak, egyetlen hibájuk miatt hagytam mégis a boltban őket: nem szeretem a körtét. Aztán hazajöttünk, eltelt a nap, valamikor éjfél után ágyba zuhantam és nem tudom mi történt. Reggel ennek a sütinek a gondolatával keltem, csak a pontos adagolást nem tudtam még, de aztán némi számolgatással, az én kicsi tepsimmel kalkulálva meglettek azok is. Így is adom meg a 20x30 cm-es tepsihez. És mivel álom szülötte, leírása is mesés.

Tarka körtés sütemény



Hozzávalók:
2 körte, 10 dkg dió, 6 dkg vaj, 6 dkg cukor, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 zacskó vaníliás cukor
A tésztához: 3 tojás, 10 dkg liszt, 1 dl tej, 0,5 dl olaj, 10 dkg cukor, késhegynyi sütőpor, 2 evőkanál kakaópor

Elkészítése:
A tepsit sütőpapírral kibéleljük. – mintha egy üres színpadot terítenénk le, ahol majd a szereplők sorra bemutatkoznak.

Az aljára morzsoljuk a vajat és megszórjuk durvára vágott dióval. – a vaj olvadó puhasága és a dió roppanós ereje összefonódik, mint két ellentétes, mégis kiegészítő karakter egy mesében.

A cukrot, vaníliás cukrot és őrölt fahéjat összekeverjük és gazdagon meghintjük vele az eddigieket. – mintha édes hó hullana a színpadra, illatosan és csillogva, hogy ünnepivé tegye a hangulatot.

A körtét megmossuk, hosszában kettévágjuk, kiskanállal kiemeljük a magházat, majd hosszában felszeleteljük. – a körte most megmutatja igazi arcát: levetkőzi titkait, és gyönyörű, lágy szeletekké változik, készen arra, hogy fényben tündököljön.

Szépen elrendezzük a tepsi alján, hogy dominóként fedjék egymást. – mintha kis katonák sorakoznának fel, fegyelmezetten, mégis kecsesen, hogy a végén egy mozaikot rajzoljanak ki.

A tésztához a tojások sárgáját kikavarjuk a cukorral, beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjéket, hozzáadjuk a sütőporral átszitált lisztet és jól összedolgozzuk. – a könnyű hab és a sárgája aranyló krémje egyesül, mint két táncos, akik együtt egy új, puha dallamot teremtenek.

A massza felét áttöltjük egy másik tálba és beledolgozzuk a kakaóport. – és itt érkezik a történet árnyoldala, a sötét és mély kakaó, amely titokzatosságot ad a süteménynek.

Előbb a fehér, majd a barna masszát töltjük a tepsibe, szépen elegyengetjük. – mint amikor a fény és az árnyék egymás mellé simul, és együtt alkotják a teljes képet.

Közepes hőfokon 40 perc alatt megsütjük. – a sütő melegében a mese lassan kiteljesedik, a színpad mögött csendben megszületik a varázslat.

Hagyjuk kihűlni, azután szeleteljük. – és végre, mikor a türelmünk gyümölcsöt hoz, feltárul a tarka csoda, amely minden falatban elmeséli a saját történetét.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fokhagymás cukkinikrém

Krumplifánk

Erdélyi meggyleves