Egyet főzöl, kettőt eszel
A „kettőben egy” főzési technikát már régóta tesztelgetem,
fejlesztgetem. Elsősorban azért, mert nem szívesen eszem meg kétszer ugyanazt.
Igyekszem mindig annyit főzni, amennyi el is fogy, ha pedig nem úgy sikerül, a
befejezés előtt osztom szét a félig kész ételt és mindegyik rész más finalitást
kap, ergó: más étel lesz belőle. Nagyon jól megy ez a leveseknél.
Most egy olyan egyet főzöl, kettőt eszel következik, ami az
ezer forint alatt sorozatomba is beleillik, sőt, még mindig ugyanaz a zúza,
amiből már készült egy adag pörkölt. Íme a két finom leves is.
Zúzalevesek
Hozzávalók 2 személyre: 1 adag leveszöldség, 10 dkg zúza,
só, ételízesítő.
A grízgaluskás változathoz: 1 tojás, 4-5 dkg búzadara.
A savanykás (a la grec) változathoz: 1 tojás sárgája, 1
teáskanál citromlé, 2 evőkanál tejföl, 1 evőkanál apróra vágott
petrezselyemzöld.
Elkészítése: A leveszöldségeket megtisztítjuk és mindent apró kockára vágunk. Beletesszük egy 3 literes fazékba a zúzával együtt, felöntjük vízzel, sóval, ételízesítővel és mérsékelt hőfokon addig főzzük, amíg a zöldségek és a zúza megpuhulnak. Levesszük a tűzről és kétfelé osztjuk.
Az egyik feléhez még
forrón hozzáadjuk a citromlevet és a tejföllel kikevert tojássárgát,
beleszórjuk a petrezselyemzöldet.Nem főzzük tovább, mert összeugrik.
A másik feléhez elkészítjük a grízgaluskát: A tojás fehérjét
csipetnyi sóval kemény habbá verjük, hozzáadjuk a sárgáját is, belekeverjünk 4
dkg búzadarát és 10-15 percre félretesszük. Újra összekavarjuk és beletesszük a
maradék búzadarát is. Jól összedolgozzuk és egy kisebb, levesbe mártott
kanállal galuskákat szaggatunk a rotyogó levesbe. 1-2 percig főzzük, majd
levesszük a levest a tűzhelyről, lefedjük és 5 percig hagyjuk pihenni tálalás
előtt.
Mi nem ettük meg mind a galuskás változatot, adok ma hozzá
még egy kis vizet, sót és paradicsomlével színesítem. Lehet, hogy megvan a
harmadik változat is?
Megjegyzések
Megjegyzés küldése