Elő a tökkel!
Most jött el igazán a zöldségimádók ideje. Ezt az évszakot
egyenesen nekik találta ki a teremtő, olyan bőséggel teríti meg a
zöldségeskertek asztalát, hogy csak győzzenek belőle válogatni. Még az ilyen megveszekedett
húsimádók is, mint én, örömmel vetik rá magukat a roppanós, aromás, ízekben
gazdag hozzávalókra.
Amikor nem tudod mit készíts ebédre, na olyankor kell
beszerezni egy szép nagy kerti főzőtököt, mert abból gyakorlatilag minden
készíthető. Főzni, sütni, párolni, reszelni... mindent el lehet vele művelni és
soha nem lesz csalódás a vége.
Gondoltam most egy izgalmas feltétet készítek belőle a
sárgaborsó főzelékemhez, valami fasírtszerűt. Végül kiderült, hogy elfogyott az
olaj, úgyhogy ment a fasírt a sütőbe, ha már így alakult kicsit szét is
lapítottam, hadd süljön meg hamarabb. Mint már említettem, nem okozott
csalódást.
Sütőben sült tökfasírt
Hozzávalók 2 személyre: 25 dkg tök, 15 dkg krumpli, 1 fej
hagyma, 1 teáskanál só, 1 teáskanál pirospaprika, bors, 4-5 evőkanál
zsemlemorzsa.
Elkészítése: A tököt meghámozzuk, hosszában kettévágjuk, kimagozzuk majd nagylyukú reszelőn lereszeljük. A krumplit is meghámozzuk és lereszeljük. Hozzáadjuk a reszelt tökhöz. Hagyjuk 10-15 percig állni, majd kifacsarjuk.
Keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a tojást és a fűszereket valamint a zsemlemorzsát és jól összekavarjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe halmokat rakunk, kicsit lelapítjuk, eligazgatjuk.
Megszórjuk a tetejét is
zsemlemorzsával. Közepes hőfokon 40 perc alatt pirosra sütjük.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése