Elő a tökkel!

Most jött el igazán a zöldségimádók ideje. Ezt az évszakot egyenesen nekik találta ki a teremtő, olyan bőséggel teríti meg a zöldségeskertek asztalát, hogy csak győzzenek belőle válogatni. Még az ilyen megveszekedett húsimádók is, mint én, örömmel vetik rá magukat a roppanós, aromás, ízekben gazdag hozzávalókra.

Amikor nem tudod mit készíts ebédre, na olyankor kell beszerezni egy szép nagy kerti főzőtököt, mert abból gyakorlatilag minden készíthető. Főzni, sütni, párolni, reszelni... mindent el lehet vele művelni és soha nem lesz csalódás a vége.

Gondoltam most egy izgalmas feltétet készítek belőle a sárgaborsó főzelékemhez, valami fasírtszerűt. Végül kiderült, hogy elfogyott az olaj, úgyhogy ment a fasírt a sütőbe, ha már így alakult kicsit szét is lapítottam, hadd süljön meg hamarabb. Mint már említettem, nem okozott csalódást.

Sütőben sült tökfasírt



Hozzávalók 2 személyre: 25 dkg tök, 15 dkg krumpli, 1 fej hagyma, 1 teáskanál só, 1 teáskanál pirospaprika, bors, 4-5 evőkanál zsemlemorzsa.

Elkészítése: A tököt meghámozzuk, hosszában kettévágjuk, kimagozzuk majd nagylyukú reszelőn lereszeljük. A krumplit is meghámozzuk és lereszeljük. Hozzáadjuk a reszelt tökhöz. Hagyjuk 10-15 percig állni, majd kifacsarjuk.



 Keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a tojást és a fűszereket valamint a zsemlemorzsát és jól összekavarjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe halmokat rakunk, kicsit lelapítjuk, eligazgatjuk. 



Megszórjuk a tetejét is zsemlemorzsával. Közepes hőfokon 40 perc alatt pirosra sütjük.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fokhagymás cukkinikrém

Erdélyi meggyleves

Krumplifánk