2013. június 1., szombat

Húsos rizsfelfújt

Nézegetve a blogom statisztikáit, nyilvánvaló, hogy az egyik leggyakrabban nézett recept a rizsfelfújt receptje. Hosszú története van, mi is régóta szeretjük, mert gyorsan elkészül és nagyon olcsó csemege. Még azokban az időkben vettük fel a családi receptek közé, amikor szűkös anyagi körülmények között, még annál szűkösebb időkerettel gazdálkodva kellett megoldani a család étkezését. Azokban az időkben zsíroskenyér volt a menü sztárja, saját készítésű hordós savanyúsággal télen, zöldpaprikával nyáron... Ma már kicsit gazdagabb a kínálat, a rizsfelfújt viszont maradt.


Húsos rizsfelfújt



Ennek az ételnek az a nagy előnye, hogy két részletben is elkészíthető, így 20 perc alatt finom friss ételt varázsolhatunk az asztalra.
Hozzávalók (4 személyre):  12 dkg rizs, 4 dl víz, 1 evőkanál ételízesítő,  1 evőkanál olaj, 15 dkg császárszalonna, 4 tojás, 20 dkg reszelt sajt.
Elkészítése: A rizst a felforrósított olajban addig sütjük, amíg üveges less, ekkor feltöltjük a vízzel, hozzáadjuk az ételízesítőt és fedő alatt, alacsony hőfokon 20 percig főzzük. Közben ellenőrizzük, hogy ne fője el a levét és ne égjen oda.  Levesszük a túzről és fedő alatt hagyjuk kihűlni. A császárszalonnát vékony csíkokra vágjuk és megpirítjuk, majd a zsírral együtt, amit eresztett, a rizshez keverjük. Belekeverjük a tojások sárgáját, a sajt kétharmadát és tojások kemény habbá vert fehérjét. Tűzálló edénybe simítjuk, a többi reszelt sajtot egyenletesen elosztjuk a tetején és forró sütőben addig sütjük, amíg szép piros lesz.

Megjegyzés: Vigyázzunk milyen  tálat választunk, ugyanis  felemelkedik sütés közben. Az a legjobb, ha a nyers  massza az edény kétharmadát foglalja el. Kovászos uborkával mennyei csemege.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

  Karfiolpizza, az egészséges kényeztetés A karfiol nagyon sookoldalú alapanyag és bár mindannyiunk kedvence a rántott karfiol, azon túl i...