2012. április 30., hétfő


Májat is együnk!
Családunk egyik nagy kedvence a máj. Amikor heti menü szerint főztem, a hétfő mindig a csirkemájé volt, amit legtöbbször rizzsel ettünk, a rizst ugyanis nem szeretjük annyira, viszont a heti menüm szerint legalább egyszer egy héten enni kellett belőle. Majd egyszer a heti menü tervét is leírom, azért találtam ki, hogy egészségesen táplálkozzunk... Aztán meghíztam vagy 5 kilót és úgy döntöttem, hogy vége a heti menünek...
Ezt a receptet viszont nagy szeretettel ajánlom mindenkinek.


Májas batyu

Hozzávalók 4 személyre:
A májas töltelékhez: 20 dkg csirkemáj, 1 evőkanál olaj, 1 fej hagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, só, bors, 2 dl édes fehérbor.
A hagymás palacsintához: 8 evőkanál liszt, 1 tojás, 1 dl tej, csipetnyi só, 1 pohár ásványvíz, 8+ 2 szál zöldhagyma, 2 evőkanál olaj.
Elkészítése: Először a májas tölteléket készítjük el. Ehhez feldaraboljuk a hagymát és forró olajban egy kicsit megsütjük. Hozzáadjuk a májat, állandóan forgatva megpirítjuk, majd feltötljük a fehérborral és fedő alatt 15 percig pároljuk. Levesszük a fedőt,  és villával megszúrunk egy májdarabor, Ha már nem vérzik, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk apróra vágott zöldpetrezselyemmel és csendes lángon még 5-6 percig sütjük. Ezután levesszük a tűzheltről és hagyjuk kihűlni.
A palacsintához a lisztet keverőtálba helyezzük, hozzáadjuk a tojást, megsózzuk, beletöltjük a tejet, és simára kavarjuk. Az így kapott sima masszát felhígítjuk az ásványvízzel, végül beletesszük az olajat is.  8 szál zöldhagyma szárát feldaraboljuk és belekeverjük a palacsintatésztába. A masszából 4 palacsintát sütünk.
A májat apróra vágjuk, majd elosztjuk 4 felé. Mindegyik palacsinta közepébe halmozunk egy részt, majd a palacsinta széleit összefogjuk, és egy hagymaszárral átkötjük.

4 megjegyzés:

  Karfiolpizza, az egészséges kényeztetés A karfiol nagyon sookoldalú alapanyag és bár mindannyiunk kedvence a rántott karfiol, azon túl i...