2011. június 6., hétfő

Tejfölös rakott palacsinta






Nem rajongok a palacsintáért, de néha megkívánom. Régen, amikor még főállású háziasszony voltam, a pénteki menü paszulyleves volt, utána meg palacsinta. Az igaz, hogy többnyire édesen ettük, lekvárral. Most egy sós változatra vágytam, így döntöttem a tejfölös rakott palacsinta mellett.
Ehhez a szokásos módon palacsintákat sütött anyósom, megkértem segítsen be egy kicsit, mert későig dolgoztam és úgy éreztem, hogy minél előbb el kell készítenem ezt az ételt, amint hazaérek. Egyébként ez legtöbbször így van: amikor már tudom mit készítek, nagyon türelmetlen vagyok.
Egy doboz húskonzervet olajban megpárolt hagymához adtam, összetörtem a fakanállal, majd öntöttem bele egy kis sört és addig kavargattam, amíg egy lekvár állagú krémet nem kaptam. Megfűszereztem (só, bors, ételízesítő) és megkentem a palacsintákat, végül feltekertem azokat. Egy doboz húskonzerv nyolc palacsintához volt elég.
Belefektettem a feltekert palacsintákat az előzőleg disznózsírral kikent kedvenc cserép fazekamba, (amit a férjecskémtől kaptam). Igen, disznózsír! Egy cseppet sem tartom egészségtelennek, sőt szerintem akármikor megállja a helyét a margarinnal szemben. Nagymamám mindig azt ette kenyérre kenve és majdnem kilencven évesen költözött a túlvilágra. Sőt még a húsokat is abban sütötte.
Egy tojást, négy evőkanál tejfölt jól felvertem és rátöltöttem a palacsintákra, majd megszórtam reszelt füstölt sajttal és forró sütőben tíz percig sütöttem Nagyjából ennyi ideig tart, amíg a sajt megolvad és szépen megpirul.

2 megjegyzés:

  Karfiolpizza, az egészséges kényeztetés A karfiol nagyon sookoldalú alapanyag és bár mindannyiunk kedvence a rántott karfiol, azon túl i...