Imádom a szedret. Mindig eszembe jut az ízéről azoknak a régi nyaraknak az íze, amikor a mezőn és az erdőn kóboroltunk a falubeli gyerekekkel és szedret csemegéztünk, csak úgy frissiben a bokorról, még az sem volt baj, ha összekarmoltak az indák. Nos, az idén éppen akkor voltunk otthon, amikor egy csordáscigány asszony szedret árult, naná, hogy lecsaptam rá! Anyukám pedig, az én drága anyukám befőtté varázsolta. Így került szeder a kamrámba, azóta pedig gyakran szedres süti az asztalra, ami eredetileg teljesen más volt.
Hozzávalók:
4o dkg liszt
5 tojás
4o dkg cukor
1o dkg margarin
1o dkg tejföl
1 sütőpor
2o dkg darált dió
csipetnyi őrölt fahéj
1 üveg szederbefőtt (az eredeti receptben savanykás lekvár)
Legelőször a liszthez adunk 2o dkg cukrot, elkeverjük, belemorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a tojások sárgáját, az ecetben felpezsdített sütőport és végül a tejfölt, amit még pótolhatunk, ha a tészta kéri, majd jól összegyúrjuk. Egy könnyen kezelhető tésztát kell kapnunk, amit kilisztezett tepsibe simítunk és 17o fokon félig megsütünk. Kivesszük a sütőből és megkenjük a szederbefőttel majd rásimítjuk a kemény habbá vert tojásfehérjéket, amihez hozzávertük a maradék 2o dkg cukrot, majd óvatosa beleforgattuk a darált diót és a csipetnyi fahéjat.
Visszatesszük a sütőbe, mérsékeljük a hőfokot, kb. 125 fokra és addig sütjük, míg a hab megkeményszik és kicsit megpirul.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Egy tál lencse A biblia egyik legismertebb története a lencséről szól, pontosabban arról, hogyan adta el Ézsau az elsőszülöttségi jogát ...
-
A fokhagyma gyakori vendég magyaros ételeinkben. Leginkább nyersen kerül a fövő ételbe, belesimulva az ízharmóniába vagy kiegészítve azt...
-
Nagyon szeretek fánkot sütni. Lenyűgöz, ahogy a tészta megkel, majd a forró olajban dagadtra duzzadnak a fánkok. Igazi ünnepnap az, amikor f...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése