2010. december 16., csütörtök

A nagyanyám és a wellness


A nagyanyám egyszerű parasztasszony volt. Ő sütötte a legfinomabb kalácsot az egész univerzumban. Télen, a háza külső falára szerelt deszkán sorakoztak a pufók arcú döblicek - így nevezte a sütőtököt. Miután a dér megcsípte őket, gyakran sütött a tűzhely ajtótlan sütőjében belőle. Azóta sem ettem soha olyan finom sütőtököt. De a pláne nem az volt ebben a csemegében, hogy finom: nagyanyám a megfázásos betegségek ellen védte a családot, anélkül, hogy tudta volna. Minden bizonnyal így tanulta az édesanyjától... A tápláló sütőtök ugyanis baktériumölő hatással bír, aki rendszeresen fogyasztja erősíti az immunrendszerét is. Emellett magas a vastartalma, tehát a vitaminhiányos vézna gyerekeknek mindenképp ajánlott.
Nos nekem nincs ajtó nélküli sütőm, amiben egész nap ég a tűz, de megpróbálkoztam a sütéssel. Mérsékelt tűzön, kb 10
0 fokon sütöttem a tökdarabokat 5 órán át. Amellett, hogy a ház megtelt az illattal, az eredmény is kielégítő lett. Nagymama koromra minden bizonnyal tökéletesen sikerül, ha szorgalmasan gyakorolok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

  Karfiolpizza, az egészséges kényeztetés A karfiol nagyon sookoldalú alapanyag és bár mindannyiunk kedvence a rántott karfiol, azon túl i...