2010. december 16., csütörtök
Adventi kalácskoszorú
Nemrég volt iskolánkban az Adventi koszorú címet viselő szavalóverseny, melyre asztaldíszül sült ez a kalács. Tésztája a már oly sokszor ismertetett kelt tészta:
fél kiló liszthez egy zacskó élesztő,
5 dkg porcukor
2 tojás sárgája
1/3- ad vaj
csipetnyi só
fél liter tej
20 dkg mák
A lisztet átszitálom, belekeverem az élesztőt és a sót. A tojássárgákat kikavarom a porcukorral, hozzáadom a felolvasztott vajat, a liszthez öntöm. Összekeverem, majd langyos tej folyamatos adagolásával megdagasztom. Hagyom kelni. Kb. 1 órányi kelés után átgyúrom, kinyújtom, megkenem a töltelékkel, ami a ledarált mákból 2 evőkanál cukorból és 3 evőkanál tejből készül úgy, hogy az egészet egy lábasban összekeverem és lassú tűzön kicsit összerotyogtatom.
A koszorúhoz feltekertem a kalácsot és a sütőpapírral bélelt tepsiben karikába hajtottam, tettem bele egy tűzálló tálacskát is, hogy a közepe szépen megmaradjon. Ezután tojssárgával megkentem és éles késsel bemetszettem. Ezután a sütőbe tettem, húsz percig erős tűzön sütöttem, hogy kinyíljon, majd újabb húsz percig mérsékelt tűzön, hogy piruljon. Miután a tepsiből kivettem egy éles kés segítségével kivágtam belőle a tálat és még forrón cukros vízzel megkentem, hogy szép fényes legyen. Egy picike mikulásvirágot és gyertyákat tettem a közepébe.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Egy tál lencse A biblia egyik legismertebb története a lencséről szól, pontosabban arról, hogyan adta el Ézsau az elsőszülöttségi jogát ...
-
A fokhagyma gyakori vendég magyaros ételeinkben. Leginkább nyersen kerül a fövő ételbe, belesimulva az ízharmóniába vagy kiegészítve azt...
-
Nagyon szeretek fánkot sütni. Lenyűgöz, ahogy a tészta megkel, majd a forró olajban dagadtra duzzadnak a fánkok. Igazi ünnepnap az, amikor f...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése