2021. április 21., szerda

Kakaós fonott kalács

 Nagyon szeretem a kalácsot. Persze a gyerekkori ízek mindent felülmúlnak, de semmihez sem fogható, amikor az illatos, édes, omlós tészta kisül és még melegen le kell vágni belőle egy darabot, mert a férjem csak úgy szereti. Aztán minden ürügyet kitalál, hogy a konyhában forgolódhasson és újabb kalácsszeleteket tüntet el közben, csillogó, pajkos szemekkel bizonygatva, hogy hozzá sem nyúlt... Ezért szívesen próbálok ki új recepteket is a régi, bevált mellett. Még húsvétkor sütöttem ezt a kalácsot (a receptet itt találtam: https://eletszepitok.hu/ ), azért választottunk kakaós kalácsot, mert lusták voltunk diót törni... Nagyon finom lett, hamar elfogyott.

Kakaós fonott kalács

Hozzávalók: A tésztához: 60 dkg liszt, 3 dkg cukor, 5 dkg élesztő, 2 dl tej, 3 evőkanál olaj, 2 tojás sárgája, 1 teáskanál só. A töltelékhez: 25 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 1 tasak vaníliás cukor, 3 evőkanál jó minőségű, cukrozatlan kakaópor. A tetejét megkenni: 1 tojás, ka kisült 0,5 dl vízben 1 evőkanál cukor feloldva.

Elkészítése: Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos tejbe, hozzáadjuk a cukrot, jól elkavarjuk. A lisztet tálba szitáljuk, közepébe egy mélyedést alakítunk ki, beletöltjük a felfuttatott élesztőt, letakarjuk és 10 percig hagyjuk dolgozni. Ezt követően hozzáadjuk a tojások sárgáját, az olajat, a sót és megdagasztjuk. Letekarva, langyos helyen duplájára kelesztjük. Közben elkészítjük a tölteléket: a puha vajat simára kavarjuk a porcukorral és a vaníliás cukorral,  majd apránként beledolgozzuk a kakaóport is. A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd hat részre osztjuk. Mindegyiket vékonyra nyújtjuk, megkenjük töltelékkel, felcsavarjuk, majd hármasával összefonjuk. Két szép fonott kalácsunk lesz, ezeket sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, letakarva fél órán át kelesztjük. A tojáshoz egy pici vizet adunk, habosta kikavarjuk és megkenjük vele a kalácsokat. Újabb 10 percig pihentetjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük. Még forrón megkenjük a cukros vízzel és letakarva hagyjuk kihűlni. A cukros víztől szép csillogó lesz a héja, és puha marad.





 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

  Karfiolpizza, az egészséges kényeztetés A karfiol nagyon sookoldalú alapanyag és bár mindannyiunk kedvence a rántott karfiol, azon túl i...