2012. október 15., hétfő



Nagybányai tepertős pogácsa

Valamikor régen nagyon szívesen sütöttem tepertős pogácsát, aztán úgy hozta az élet, hogy szomorú emlékek tapadtak hozzá. Most mégis rá kellett szánnom magam. nem bántam meg.

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 tojássárgája, 1 evőkanál rum, 1 kávéskanál só, késhegynyi szódabikarbóna, 25 dkg tepertő.
Elkészítése: A hozzávalókat,  a tepertő kivételével annyi hideg vízzel gyúrjuk össze, hogy vajas tészta keménységű tésztát nyerjünk. Addig dagasztjuk, amíg hólyagos nem lesz, majd letakarva, hideg helyen fél órán át pihentetjük. Közben a tepertőt kétszer is átdaráljuk, hogy jó krémes legyen, ha túl száraznak telálnánk, adhatunk hozzá egy kis zsírt is. A tésztát fél órai időközönként háromszor is kinyújtjuk és megkenjük a tepertőkrémmel, majd összehajtogatjuk (fentről lefelé, jobbról balra, lentről felfelé, balról jobbra – lényeges, hogy ezeket az irányokat mindig betartsuk, attól lesz szép leveles a pogácsa) és hideg helyen, letakarva pihentetjük. A harmadik pihentetés után kinyújtjuk, tetejét késsel kockásra vagdossuk, majd tetszőleges méretű pogácsákat szaggatunk, tojássárgával bekenjük, sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk és mérsékelt tűznél szép pirosra sütjük.

3 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet , nagy kedvencem a tepertős pogácsa ,pláne ha igazi jó házi készítésű tepertőmorzsalékot használunk a készítéséhez ! Nagyon érdekelne hogy mitől is nagybányai ez a pogácsa ?; biztos megvan ennek is a története ,jó lenne ha erről is írnál egy keveset !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Attól nagybányai, hogy ezzel a származási megjelöléssel maradt fenn a Lányok asszonyok című lapban. Sajnos többet erről nem tudok.

      Törlés
  2. Kár volt meglátnom...Annyira tetszik, hogy az egész tállal megenném most este...

    VálaszTörlés

  Karfiolpizza, az egészséges kényeztetés A karfiol nagyon sookoldalú alapanyag és bár mindannyiunk kedvence a rántott karfiol, azon túl i...