2012. október 9., kedd


Nagybányai sonkás kocka

Minden, ami hazai jó. Igaz ez akkor is, ha nem az anyukám, hanem a vidék főztjéről van szó. Bevallom, bár Nagybányán sokszor jártam már ezt az ételt nem ismertem eddig. Most már tudom, hogy a kedvenceim közé tartozik. Több okból: finom, hamar elkészül és felmelegítve is ízletes. Tehát bespájzolható, hogy a munkás hétköznapokban, amikor sajnos nincs idő főzni, finomakat lehessen enni.


Hozzávalók( 4 személyre ): 30 dkg nagykocka száraztészta, 35 dkg császárszalonna, 2 dl tejföl, 1 dl tejszín, 3 tojás, só, bors, mokkáskanálnyi törött borókabogyó, 1 teáskanálnyi olaj.
Elkészítése: A tésztát forrásban lévő sós vízben kifőzzük, leszűrjük, lecdsepegtetjük. Közben a császárszalonnából 25 dkg-nyit kétszer ledarálunk, majd elkeverjük a tejszínnel, a tejföllel és a borókabogyóval, szükség szerint sózzuk és hozzáadjuk a tojások sárgáját. A megmaradt császárszalonnát vékony csíkokra vágjuk és kiolvasztjuk. A pörcöt a krémhez keverjük a visszamaradó zsírral kikenünk egy tűzálló tálat. A kifőtt, lecsepegtetett tésztába belekeverjük a tejfölös krémet, majd óvatosan beleforgatjuk a tojások keményre vert habját. A masszát a kikent tűzálló tálba halmozzuk, előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük, tejföllel meglocsolva tálaljuk.

Hamarosan megjelenkik az Erdélyi Konyha Kalendárium még több nagybányai, máramarosi és tájjellegű recepttel!!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

  Karfiolpizza, az egészséges kényeztetés A karfiol nagyon sookoldalú alapanyag és bár mindannyiunk kedvence a rántott karfiol, azon túl i...