2011. szeptember 16., péntek

Bársonyos karalábéleves


A karalábé leginkább a húsleves tartozékaként jelenik meg a konyhámban. Pontosabban jelent, mert mostanában más alakokat is ölt. Gyerekkoromban legszívesebben le se ültem volna az asztalhoz, amikor vasárnap becsinált leves volt terítéken, benne reszelt karalábéval. De ez most már a múlté és ez a karalábéleves egy érdekes kísérlet, frappáns ízvilággal.

Bársonyos karalábéleves

Hozzávalók: 12 dkg vaj, 5 dl tej, 2 evőkanál liszt, 2 fej karalábé, ételízesítő
Elkészítés: A megtisztított karalábét apró kockákra vágjuk. A vajat felolvasztjuk és a liszt hozzáadásával világos rántást készítünk, amit felöntünk a hideg tejjel, lassan adagolva és közben habverővel simára kavarjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott karalábét és addig főzzük, amíg egy kissé megpuhul, de még ropogós marad. Ételízesítővl ízesítjük. Tálaláskor reszelt sajttal is megszórhatjuk a forró levest.

2 megjegyzés:

  1. Tényleg az! Nálam is ez volt fent pár napja. Gyerekként nem szerettük, aztán ahogy idősödünk, már magunk is meglepődünk azon, hogy megváltozott az ízlésünk! :)

    VálaszTörlés
  2. És hogyha megfordítod a sorrendet, először a vajon párolod a karalábét, lisztszórással sűríted, és úgy engeded fel forró vízzel, majd kis tejföl és sok- sok őrölt bors?
    Hmmm!
    Holnap ez lesz az ebéd!

    VálaszTörlés

  Karfiolpizza, az egészséges kényeztetés A karfiol nagyon sookoldalú alapanyag és bár mindannyiunk kedvence a rántott karfiol, azon túl i...