A sárgaborsó szinte bárhol beszerezhető, nevetségesen olcsó
és korlátlan ideig eláll, így érdemes spájzolni belőle, s amikor hirtelen kell
valami finomsággal előállni, alapanyagként kiváló. A sárgaborsó nem más, mint az éretten leszüretelt borsó termése.
A borsót szárítják, majd tisztítják, hántolják. Így esik szét a borsószem két
félgömb alakú részre, és nem tartalmaz már héjat. Az étkezési célokra
termesztett száraz sárgaborsó rengeteg, a szervezet számára jótékony anyagot
tartalmaz. Télen, kora tavasszal, amikor friss zöldségekből még csekély a
felhozatal, kifejezetten ajánlatos a fogyasztása.
Mi nagyon szeretjük, krémleves, vagy főzelék formájában
szoktuk fogyasztani.
Sárgaborsó főzelék
Hozzávalók 4
személyre:25 dkg sárgaborsó, 1 fej hagyma, 1 cikk fokhagyma , 1 l zöldségleves,
2 db babérlevél, 1 mokkáskanál őrölt pirospaprika,só, bors, 1 evőkanál olaj, 8
szelet húsos angolszalonna.
Elkészítése: A
sárgaborsót egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Felhasználás előtt leszűrjük. A
felforrósított olajon megdinszteljük a megtisztított, apróra vágott hagymát és
a zúzott fokhagymát.
Hozzáadjuk a pirospaprikát vigyázva, hogy ne égjen oda. Beletesszük a leszűrt sárgaborsót, a babérleveleket, felöntjük annyi levessel, amennyi ellepi, sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt nagyjából 15-20 perc alatt puhára főzzük . Ha túl sok folyadékot szív magába, vízzel pótoljuk. Addig főzzük míg a szemek kissé szétesnek, ettől kezdve gyakrabban kavargatjuk, hogy krémes állagú legyen.A sült szalonnával, savanyú káposztával tálaljuk.
Hozzáadjuk a pirospaprikát vigyázva, hogy ne égjen oda. Beletesszük a leszűrt sárgaborsót, a babérleveleket, felöntjük annyi levessel, amennyi ellepi, sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt nagyjából 15-20 perc alatt puhára főzzük . Ha túl sok folyadékot szív magába, vízzel pótoljuk. Addig főzzük míg a szemek kissé szétesnek, ettől kezdve gyakrabban kavargatjuk, hogy krémes állagú legyen.A sült szalonnával, savanyú káposztával tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése