Ez a recept ismét egy régen utáltam, ma meg odavagyok érte kategóriába tartozó mese. Igazság szerint ez az első alkalom, hogy főztem, eddig anyósomhoz jártam töltött paprikázni. Most már elkészítem magamnak bármikor, bár igazság szerint az a legjobb, ha a más főztjét eheted...
Töltött paprika
leves gombával
Hozzávalók: 50 dkg darált disznóhús, 1 tojás, 5
kanál rizs, 25 dkg
csiperkegomba, 1 csokor felaprított petrezselyemzöld, só, bors, 1
kiskanál pirospaprika, 3-4
babérlevél, 2 sárgarépa, 5 dl sűrített
paradicsom, 1 fej hagyma, 8-10 db tölteni való paprika, 2 evőkanál liszt.
Elkészítése: A rizst megmossuk,
lecsepegtetjük, összekeverjük a darált hússal. Hozzáadjuk a tojásokat, az
apróra vágott petrezselyemzöldet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk végül
pirospaprikával ízesítjük. A paprikákat megmossuk, kicsumázzuk, a belső ereket
is kivagdossuk, majd mindegyiket megtöltjük a húsos masszával úgy, hogy
legalább egy ujjnyit üresen hagyunk, a töltelék ugyanis megnöveli a térfogatát
fövés közben. Egy lapos kistányérra szórunk 1 evőkanál lisztet, mindegyik paprikát
a húsos felével belemártjuk.
Egy fazékban felforralunk 2 l
vizet, megsózzuk, beletesszük a babérlevelet, majd egyenként a paprikákat.
Hagyjuk egy kicsit főni, és beletesszük a megtisztított, lereszelt sárgarépát,
a megmosott, kettőbe vágott gombát, a megtisztított, kettőbe vágott hagymát és
a sűrített paradicsomot. Mérsékeljük a hőfokot és puhára főzzük. Amikor a
paprika és a töltelék is megpuhult (erről érdemes egy paprika megkóstolásával
meggyőződni), szűrőkanállal kivesszük a paprikákat és a visszamaradó levet a
liszttel besűrítjük. Ehhez a lisztet vízzel simára kavarjuk és a léhez adjuk.
Alaposan felforraljuk, majd levesszük a tűzről, visszatesszük a paprikákat és
tálalhatjuk is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése