Gyerekkoromban nagyon sok tök termett a kertben, ha akartuk, ha nem. Ha már ott volt, fel kellett használni valamire. a még zsenge darabokból anyám sokféle ételt készített, azt hiszem ő találta ki azt is hogy savanytsuk be. Hogy a már kivénült példányok is mehessenek az üvegbe, kikapartuk a belét, ha szükséges volt meg is hámoztuk, majd csíkokra vágtuk... Minden évben savanyítok tököt azóta is, mert nagyon szeretem, most uborkával vegyesen készítettem.
Sós uborka tökkel
Hozzávalók egy 5
l-es üveghez: 2 kg uborka, 1 közepes méretű főzőtök, 3 evőkanál só, egy marék
kapor, 1 kis csomborág, 3-4 csík torma.
Elkészítése: Az
üveget forró vízbe alaposan kimossuk, lefelé fordítva hagyjuk lecsepegni. Az
uborkát alaposan megmossuk. A tököt jól megmossuk, hosszábban kettévágjuk,
kikaparjuk a magházat, majd mindkét darabot keresztben is keéévágjuk és ujjnyi
vastag csíkokra daraboljuk. Az üveg aljára rakjuk a kaprot és a csomborágat,
majd az uborkát és a tökcsíkokat belerendezzük az üvegbe, közben a
tormadaraboknak is keresünk helyet a zöldségek közt. 3 l vizet a sóval
felforralunk, rátöltjük az uborkára és még forrón lezárjuk az üveget. A
kamrában feltesszük a polcra. Időnként ellenőrizzük a rákövetkező napokban. Ha
úgy látjuk, hogy az üveg szivárog, kibontjuk, meleg helyre állítjuk és hagyjk
pár napig, amíg a leve letisztul Pótoljuk a vizet és visszazárjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése