2013. augusztus 31., szombat

Padlizsánorgia


A sült padlizsán sokak kedvence. Ilyenkor nyáron mi is lehetne finomabb, mint egy nagy szelet padlizsánkrémes kenyér, friss zöldségekkel? Mi úgy szeretjük, hogy még melegen beleteszem a késes aprítóba és egészen habosra darálom... Leginkább a majonézes változatot készítem, de szívesen kísérletezem kedvünkre való ízesítőkkel is. 

Majonézes padlizsánkrém

Hozzávalók 4 személyre: 2 közepes méretű padlizsán, 1 tojás sárgája, 1 evőkanál mustár, 2 dl olaj, 1 kisebb fej hagyma, só, bors.
Elkészítése: A padlizsánt parázson megsütjük. Még forrón lehúzzuk a héját és egy 30 fokos szögben megemelt deszkára tesszük, fé órán át így hagyjuk, hogy a leve lecsoroghasson. Közben elkészítjük a majonézt: a tojás sárgáját keverőtálba tesszük hozzáadjuk a mustárt és apránként adagolva az olajat addig kavarjuk, amíg kifehéredik. A lecsorgott padlizsánt fakéssel összeörjük és a majonézhez adjuk. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a megtisztított, lereszelt hagymát és jól kikavarjuk. Kenyérre kenve, vagy paradicsomba, paprikába  töltve kínáljuk.

Hagymás padlizsánkrém

Hozzávalók 4 személyre: 2 közepes méretű padlizsán, 1 nagy fej hagyma, 1 dl olaj, só, bors.
Elkészítése: A padlizsánt megsütjük, még forrón lehúzzuk a héját és alaposan összetörjük. A hagymát megtisztítjuk, ledaráljuk és keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk az olajat és alaosan kikavarjuk. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd apránként hozzáadjuk az összetört padlizsánt és krémesre kavarjuk. Friss kenyérrel és zöldségekkel kínáljuk.






Ketchupos padlizsákrém

Hozzávalók 4 személyre: 2 közepes méretű padlizsán, 3 evőkanál ketchup ízlés szerint

Elkészítése: A padlizsánt parázson megsütjük, még forrón lehúzzuk a héját, alaposan lecsorgatjuk és hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt apalosan összetörjük egy fakéssel. Ha van késes aprítónk, nyugodtan ledarálhatjuk benne, az acélkéstől nem barnul meg a padlizsán. Amikor a padlizsán eléggé krémes, hozzákeverjük a ketchupot is. Aki szereti akár csípős változatot is használhat. Kenyérrel kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

  Karfiolpizza, az egészséges kényeztetés A karfiol nagyon sookoldalú alapanyag és bár mindannyiunk kedvence a rántott karfiol, azon túl i...