A sült padlizsán
sokak kedvence. Ilyenkor nyáron mi is lehetne finomabb, mint egy nagy szelet
padlizsánkrémes kenyér, friss zöldségekkel? Mi úgy szeretjük, hogy még melegen beleteszem a késes aprítóba és egészen habosra darálom... Leginkább a majonézes változatot készítem,
de szívesen kísérletezem kedvünkre való ízesítőkkel is.
Majonézes
padlizsánkrém
Hozzávalók 4
személyre: 2 közepes méretű padlizsán, 1 tojás sárgája, 1 evőkanál mustár, 2 dl
olaj, 1 kisebb fej hagyma, só, bors.
Elkészítése: A
padlizsánt parázson megsütjük. Még forrón lehúzzuk a héját és egy 30 fokos
szögben megemelt deszkára tesszük, fé órán át így hagyjuk, hogy a leve
lecsoroghasson. Közben elkészítjük a majonézt: a tojás sárgáját keverőtálba
tesszük hozzáadjuk a mustárt és apránként adagolva az olajat addig kavarjuk,
amíg kifehéredik. A lecsorgott padlizsánt fakéssel összeörjük és a majonézhez
adjuk. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a megtisztított, lereszelt hagymát és jól
kikavarjuk. Kenyérre kenve, vagy paradicsomba, paprikába töltve kínáljuk.
Hagymás
padlizsánkrém
Hozzávalók 4
személyre: 2 közepes méretű padlizsán, 1 nagy fej hagyma, 1 dl olaj, só, bors.
Elkészítése: A
padlizsánt megsütjük, még forrón lehúzzuk a héját és alaposan összetörjük. A
hagymát megtisztítjuk, ledaráljuk és keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk az olajat
és alaosan kikavarjuk. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd apránként
hozzáadjuk az összetört padlizsánt és krémesre kavarjuk. Friss kenyérrel és
zöldségekkel kínáljuk.
Ketchupos
padlizsákrém
Hozzávalók 4
személyre: 2 közepes méretű padlizsán, 3 evőkanál ketchup ízlés szerint
Elkészítése: A
padlizsánt parázson megsütjük, még forrón lehúzzuk a héját, alaposan
lecsorgatjuk és hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt apalosan összetörjük egy
fakéssel. Ha van késes aprítónk, nyugodtan ledarálhatjuk benne, az acélkéstől
nem barnul meg a padlizsán. Amikor a padlizsán eléggé krémes, hozzákeverjük a
ketchupot is. Aki szereti akár csípős változatot is használhat. Kenyérrel
kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése