A nyár egyik nagy
slágere a kerti tök, amely olcsó és szinte mindig rendelkezésre áll. A már jól
bevált receptek mellett érdemes olyasmit is kipróbálni, ami egyszerűségével és
ismert ízvilágával pillanatok alatt a család kedvencévé válik, még akkor is, ha
kicsit modernebb köntösben tűnik fel a asztalon.
Kapros – túrós töklepény
Hozzávalók: A
tésztához: 20 dkg liszt, 10 dkg vaj, 1 tojás, csipetnyi só,3 evőkanál hideg
víz.
A tetejére: 15
dkg tök, 12 dkg száraz, enyhén sós túró, 3 cikk fokhagyma, 1 evőkanál apróra
vágott kapor.
Elkészítése: A
lisztet tálba szitáljuk, hozzámorzsoljuk a vajat, beletesszük a sót és a vizet,
majd alaposan összegyúrjuk. Fél órán át hideg helyen pihentetjük, majd
kinyújtjuk és egy kivajazott, kilisztezett kerek sütőformába simítjuk, úgy,
hogy körbe pereme legyen. Villával megszurkáljuk, majd közepes hőmérsékletű
sütőben 15 percig elősütjük. A tököt meghámozzuk, magházát kikaparjuk, majd a
felét kis kockákra, felét pedig ceruzavékony csíkokra vágjuk. Felverjük a
tojásokat, hozzáadjuk az összetört túrót és a tököt, végül belekeverjük a
kaprot is. Az elősütött tésztán egyenletesen elosztjuk a masszát, majd sugár
alakban kirakjuk a tökcsíkokkal, közepére egy szelet paradicsomot
helyezünk. 200 fokos sütőben 25 percig
sütjük. Kapros tejföllel kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése