Javában dúl a
paradicsomszezon. Szinte nincs is olyan ember, aki ne szeretné ezt a lédús,
napérlelte zöldséget, ami sülve is rendkívül finom. Mivel az egyben sült
változat az igazi, sütésre inkább az apró, koktélparadicsomot válasszuk, ami
miért ne kerülhetne egy ínycsiklandozó lepénybe? Egy nyáresti vacsorához szinte
kínálja magát ez a könnyen elkészthető, rugalmas étel, melynek hozzávalóit akár
magunk is variálhatjuk, kedvünk vagy a rendelkezésünkre álló hozzávalók
szerint, készíthetjük hússal vagy húsmentesen. Egy biztos, sikeres fogást
teszünk le az asztalra.
Koktélparadicsomos lepény
Hozzávalók 4
személyre:
A tésztához: 20 dkg liszt, 5 dkg zsír, 2 evőkanál tejföl, csipetnyi
só.
A feltéthez: 12 dkg sós túró, 2 tojás, 2 evőkanál tejföl, 15 dkg lángolt
kolbász, 12 db
koktélparadicsom.
Továbbá: 1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld, 2
evőkanál reszelt sajt.
Elkészítése: A
tésztához a lisztet tálba szitáljuk, megsózzuk, hozzáadjuk a zsírt,
elmorzsoljuk, majd beletesszük a tejfölt és alaposan összegyúrjuk. Fél órára
hűtőszekrénybe tesszük, majd átgyúrjuk, a lepénysütő forma méretéhez igazodva
kinyújtjuk. Figyeljünk arra, hogy a tésztának pereme is maradjon, mert a feltét
kissé folyékony. A feltéthez a túrót összetörjük, hozzáadjuk a tojást és a
tejfölt, alaposan összekeverjük. A kolbász héját lehúzzuk és karikára vágjuk. A
tepsibe simított tésztát kirakjuk a kolbásszal, rátöltjük a túrós-tojásos
,masszát, végül a kettőbe vágott koktélparadicsomokkal tetszés szerint
kirakjuk. Közepes hőfokú sütőben 40 percig sütjük. Amikor kész, megszórjuk a
petrezselyemzölddel és a reszelt sajttal. Melegen tálaljuk.
Megjegyzés: A
tésztát készíthetjük vajjal is, ez esetben a 20 dkg lisztet 10 dkg vajjal
gyúrjuk össze. Arra mindenképp figyeljünk, hogy a tészta összeállításánál hideg
hozzávalókkal, gyorsan dolgozzunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése