A
táplálkozászakértők szerint havonta kétszer érdemes májat enni, ennél többször
már megterheljük vele a szervezetünket. Legtöbben a csirkemájat kedvelik, mert
könnyen elkészíthető, ízletes fogásokat készíthetünk belőle. Bár egy kicsit
többet kell vele foglalkozni, érdemes a borjúmájjal is próbálkozni. Sőt! Érdemes más, markáns ízekkel társítani, mint jelen esetben a gomba.
Gombás borjúmáj
Hozzávalók 4
személyre: 1 kg borjúmáj, 50 dkg gomba, 1 fej hagyma, 2 evőkanál zsír, 4 dl
tej, 8 cikk fokhagyma, 2 dl sör, só, bors, 1 nagy csokor petrezselyemzöld.
Elkészítése: A
fokhagymát megtisztítjuk és a cikkeket hosszában kettőbe vágjuk. A májat vékony
szeletekre, majd kétujjnyi csíkokra vágjuk. Egy mély tálba beleszórjuk a
fokhagymát, rátöltjük a tejet és beleáztatjuk a májat. Ha lehet, hagyjuk egyik
napról a másikra állni. A megtisztított hagymát szeletekre vágjuk és a
felforrósított zsírba szórjuk. Ráhelyezzük a májcsíkokat, felöntjük a sörrel és
fedő alatt főzzük 15 percig. Levesszük a fedőt, sóval, borssal ízesítjük,
megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel és beletesszük a megmosott,
szeletekre vágott gombát. Újra lefedjük, 20 percig főzzük, majd a fedőt levéve
vastag lére sütjük. Ha szükséges még utánafűszerezezünk.
Tipp: Önmagában
is nagyon tápláló fogás, de tálalhatjuk párolt rizzsel is.
Ezt én nagyon szeretem, persze sör nélkül szoktam készíteni, de így is megenném! Annyit tennék hozzá, hogy én sózni csak a tányérban szoktam, hogy ne keményedjen meg.
VálaszTörlés