2016. június 29., szerda

Mascarpones finomságok sósan, édesen

A magyar konyhának ugyan nem alapanyaga a mascarpone, de sokoldalú felhasználása miatt mi is megszerettük. Lombardiából származik, a 16. század végén kezdték el önálló termékként kezelni ezt az anyagot. A lefölözött tejet íróval gazdagították, borkősavval kezelték, és az így született anyagot nevezték el mascarponénak. Eredetileg bivalytejből készült, ma inkább a tehéntej-alapú mascarpone az elterjedtebb. Semleges íze miatt gyakorlatilag bármilyen krémben felhasználhatjuk.


Mascarponés, sült zöldséges körteparadicsom



Hozzávalók 4 személyre:  8 db körteparadicsom, 10 dkg mascarpone, 1 sárgarépa, 1 szelet zeller, 2 szelet cékla, 5 dkg karfiol, só, 1 teáskanál provancei fűszerkeverék, 5 dkg zsír, 1 evőkanál reszelt parmezán.

Elkészítése: A megtisztított zöldségeket feldaraboljuk, kizsírozott tepsibe tesszük, majd alufóliával letakarva forró sütőben 25 perc alatt megpároljuk. Levesszük a fóliát, hagyjuk egy kissé hűlni, majd a mascarponéval, tejföllel együtt késes aprítóban krémesre daráljuk. Végül beledolgozzuk a fűszerkeveréket is. A paradicsomokat megmossuk, hosszában kettévágjuk, a magházakat eltávolítjuk. A félbe vágott kivájt paradicsomokba töltjük a krémet és reszelt parmezánnal megszórva tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Karaj gombamártásban

Nagy húsrajongók vagyunk. A vasárnapi ebéd nálunk elképzelhetetlen valami finom husi nélkül. Szeretjük a sertéskarajt, abból is a kicsit ...