2014. szeptember 5., péntek

Krumplis tészta, újratöltve

A magyaros ételek nagy része rendkívül egyszerű, pár hozzávalóból könnyen elkészíthető, mégis feledhetetlen ízélményekkel ajándékoz meg. Nagymamáink még az ésszerű gazdálkodás híveiként igyekeztek minél költséghatékonyabb konyhavezetést a gyakorlatba ültetni. Ennek az ésszerű gazdálkodásnak az ajándéka a krumplis tészta is, közkedveltségét csak kiemeli, hogy számos más néven is szokás emlegetni, mondják még neki úgy is, hogy grenadírmars, az ételhez kapcsolódó legenda szerint azért, mert olcsó és laktató fogás lévén ezzel etették a gránátos katonákat.

Nos, mi nem vagyun ugyan gránátos katonák, de néha időhiány esetén bátran elővehetjük ezt a régi, sajátosan magyar ételt, amit egyetlen más országban sem ismernek. Ha van időnk és egy kis képzelőerőnk, még új arculatot is adhatunk neki.


Krumplis tészta tükörtojással


Hozzávalók 4 személyre: 15 dkg széles metélt, 1 nagyobb krumpli, 3 evőkanál olaj, 1 fej hagyma, 1 teáskanál pirospaprika, 1 dl tejföl, só, bors, 4 tojás, 4 csillagtök.
Elkészítése: A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk és annyi sós vízben, amennyi ellepi odatesszük főni. Amikor megfőtt, letöltjük a vizet és villával összetörjük. Az olajat felforrósítjuk, megdinszteljük benne a megtisztított, apróra vágott hagymát, levesszük a tűzről és a pirospaprikát is hozzáadjuk. Belekeverjük a krumplit is, sózzuk, borsozzuk. A tésztát lobogó sós vízben kifőzzük, leszűrjük, majd a tejföllel együtt a krumplihoz keverjük.
A tökök kalapját levágjuk, belsejüket kikaparjuk. Belehalmozzuk a tésztát a tökökbe, középen egy mélyedést képezünk, ebbe ütjük a tojásokat. Tepsire rakjuk, majd forró sütőben addig sütjük, amíg a tojások sárgája megszilárdul. Reszelt sajttal megszórva tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

  Karfiolpizza, az egészséges kényeztetés A karfiol nagyon sookoldalú alapanyag és bár mindannyiunk kedvence a rántott karfiol, azon túl i...