2012. május 21., hétfő

Reszelt uborkasaláta

Kaotikus, mindent befogadó, nemek nélküli életemnek vannak egészen jó pillanatai, és azt is tiszta szívvel állítom, hogy néha jó döntéseket is hoztam. Egyik ilyen jó döntés az volt, hogy férjhez mentem húsz éves koromban, pontosabban 19 éves voltam és 11 hónapos, mert a huszadik szülinapomat már férjes asszonyként ünnepeltem. Király!
Azóta eltelt 17 év és nem is értem hogy telt el ilyen hamar? Mintha tegnap lett volna az esküvő, ami előtt egy kicsit sokat iszogattam, mert lánybúcsúztató volt. A másnaposság hasmenés formájában ütött ki, úgyhogy szinte az egész napot az esküvő előtt egy fabudiban töltöttem, a boldog vőlegény a budi melletti almafán felolvasta nekem a  Nők lapját... De hát ennyire képes az ember majdnem húsz évesen...
Férjes asszonyként egyik jó döntésemnek azt tartom, hogy a református egyházban önkéntes munkát végeztem. Van itt egy vendégház, és sokszor segítettem főzni, amikor sok ember jött vendégségbe...Öreg és kevésbé öreg nénik mellett kuktáskodtam és nagyon sok mindent tanultam. Egy mesterszakács ismeri a szakmája fortélyait, ott azt tanultam meg, hogy szeretettel és nem túlzás, alázattal, végezzük a főzéssel járó teendőket, hogy valakiknek örömet okozzunk. A reformátusok címerében a pelikán saját húsával eteti a kicsinyeit. Ott a Melite házban, szeretettel készült étellel etetik a vendégeket... A református lelkész felesége igyekezett engem tanítgatni...
Pontosabban igyekszik, mert még most is szoktam ezt-azt kérdezni tőle.
Tőle tanultam ezt az uborkasalátát is, nem biztos, hogy pont így tanította, de ez lett belőle. Köszönöm Neki ez úton is a hozzám való türelmet.


Reszelt uborkasaláta

Hozzávalók: 1 kg uborka, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál ecet, 1 mokkáskanál só, 4 cikk fokhagyma (aki jól bírja kicsit többet is használhat).
Elkészítése: Az uborkát meghámozzuk és lereszeljük. Lesózzuk, majd miután állt egy kicsit, kicsavarjuk. Átrakjuk egy másik tálba és felöntjük a következő öntettel: 1 dl vízben elkeverjük a cukrot és az ecetet.
A fokhagymát megpucoljuk és ráreszeljük az uborkára.

1 megjegyzés:

  1. Ez nagyon finom lehet. Fokhygamásan eddig csak tejföllel vagy joghurttal ettem uborkasalátát.:)

    VálaszTörlés

  Karfiolpizza, az egészséges kényeztetés A karfiol nagyon sookoldalú alapanyag és bár mindannyiunk kedvence a rántott karfiol, azon túl i...