2012. március 13., kedd

Rákattantam a kaporra


A fűszerekkel, főleg a zöldfűszerekkel furcsa kapcsolatot ápolok: van, aminek az ízétől is undorodom, mint például a lestyán, kapor stb. és van ami nélkül el sem tudom képzelni a főzést, ez utóbbi kategóriában a bazsalikom a listavezető. Újabban azonban változnak az ándungok. Az iskolában a menzán például leginkább kétféle leves van: a tárkonyos fajta meg a lestyános fajta, a többi hozzávaló változik. Mivel délben, amikor a gyerekeket ebédelni viszem nagyon éhes vagyok a lestyános fajta is elcsúszik...Tehát a lestyánnal muszáj volt megbarátkozni... Bár a szagát még mindig furcsának találom, olyan romános...
Legutóbb a kaporral haverkodtam össze. Pontosabban a zöld kaporral, amit eddig nem igazán vettem a számba. Most pedig az elmúlt három napban már két kapros kencét is készítettem.
Mi ez a nagy pálfordulás?
Az Erdélyi Konyhába készítettem tavaszi zsengékből készülő ételeket, a kapor valahogy adta magát. Az volt a terv, hogy egy szép szelet husit megkenek valamilyen kapros kencével, aztán feltekerem... A szép szelet husi pedig fogta magát és sütés közben összezsugorodott, feltekerésről szó sem lehetett. Hogy mittettem a pimasszal? Az áprilisi Erdélyi Konyhából kiderül... Elüljáróban itt a kapros kence receptje, ami nagyon illik húsokhoz, meg csirkemájhoz, de nyalogatni is lehet csak úgy magára...

Kapros kence

Hozzávalók 4 személyre: 4 db sonkás krémsajtháromszög, 2 evőkanál tejföl, 1 csokor zöld kapor.
Elkészítése: A krémsajtot kicsomagoljuk. Egy keverőtálba helyezzük. Hozzáadjuk a tejfölt és simára kavarjuk. Végül beleszórjuk az apróra vágott zöld kaprot és azt is beleforgatjuk.

Érdekes, hogy a zöld kapornak nincs semmilyen átható illata, amíg fel nem vágjuk. De, ha ezt megtesszük... akkor aztán jön az íz is meg az illat is!

3 megjegyzés:

  1. na tessék. kíváncsivá tettél. s hol van még az áprilisi lapszám....

    lestyán meg én jó barátok vagyunk. bár ahhoz képest nem használom sűrűn. de a kaprot sem.
    bazsalikomra csak annyi panaszom van, hogy tavaly 4, különféle zacskó magból egyetlen példány sem bújt ki. hát el is voltam keseredve....
    de a rozmaring sem kutya....de persze sok finom zöld van, amolyan legelgetős kategória.

    VálaszTörlés
  2. Kapor! Szeretem is, használom is. Az ordás palacsinta jut eszembe egyből. Csak egy dologra kell vele vigyázni: ha többet teszel a kelletnél kesernyéssé válhat az étel tőle.

    VálaszTörlés
  3. Még csak most kedvelted meg?
    Nem baj, hiszen engem fiatal koromban ki lehetett volna kergetni a világból már a kapor szó hallatán is.Most meg a kedvenc fűszerem a lestyán , a borsikafű és a bazsalikom mellett.Persze mindegyiket mértékkel.

    VálaszTörlés

  Karfiolpizza, az egészséges kényeztetés A karfiol nagyon sookoldalú alapanyag és bár mindannyiunk kedvence a rántott karfiol, azon túl i...