2010. augusztus 16., hétfő

Kelbimbó római tálban



Tartozom egy vallomással: fogalmam sincs miféle növény a kelbimbó. Egyet tudok csak: felőlem nőhet akár fán is ezeket a kis zöld bigyókat imádom. Először kíváncsiságból kóstoltam meg, fagyasztott formában jutottam hozzá, azóta szívesen csemegézek belőle. Naná, hogy a legújabb kedvencemmel, a római tállal is összeházasítottam. Az eredmény minden várakozást felülmúlt, kár hogy a fotográfia egy kicsit tré lett... (na jó, elismerem, nagyon tré).
Mielőtt részletezném, hogy miképpen vandalizáltam a konyhában még szeretném hozzáfűzni a kelbimbó témához, hogy nagyon egészséges és a fogyni vágyó fejben vékony lányok barátja.
Kik a fejben vékony lányok? Hát azok, akik fejben már vékonynak látják magukat és mindent megtesznek, hogy tényleg azok legyenek.
A káposztafélék általában is nagyon értékes táplálékaink, de a bimbóskel ezek közül is kiemelkedik gazdag tápértékével. Százgrammnyi konyhakész kelbimbó energiatartalma 36 kcal, 4,5 százalék fehérjét, 85 százalék vizet és 4,4 százalék ballasztanyagot tartalmaz. Vitamin és ásványi anyag tartalma jelentős: C-vitaminból a napi szükséglet másfélszeresét, (112 mg-ot) fedezi, ezen kívül B-vitaminok, K-vitamin, béta-karotin, valamint kálium, kalcium, magnézium, foszfor, nátrium, vas, kén, króm, gazdag forrása. Gyulladáscsökkentő, antioxidáns, rákmegelőző, immunrendszert erősítő, emésztést serkentő hatást tulajdonítanak neki elsősorban, de magas ásványi anyag- és vitamintartalma miatt más jótékony hatása is van.
Ide tartozik a lapos has, ami nekem fejben már megvan!

Na szóval.
A fagyasztott kelbimbót egy beáztatott római tálba helyezzük, csak óvatosan, mert nagyon kemény és óriási koppanásokkal potyog az edénybe, amitől az elrepedhet. Sajnos így vertem szét a kedvenc üvegfazekamat, akkor még mikróban pároltam a kelbimbót. Keverhetjük cuki kis kerek murkokkal, amit szintén a fagyasztott zöldség polcról lehet beszerezni.
Vajdarabkákat és ételízesítőt szórunk rá, hideg sütőbe tesszük és miután a sütőt bekapcsoltuk negyven percig közepes lángon sütjük. Ebbe a negyven percbe bőven belefér a sütő felmelegedési ideje is. Negyven perc múlva levesszük a tál fedelét és egy kis reszelt sajttal felturbózzuk. Nyami!!

1 megjegyzés:

  1. Egy nagyvárosi háziasszonyka őszinte vallomása mindig leveszi az embert a lábáról! Így aztán, lett légyen bármilyen cinikus (az ember), mégsem kezdi ontani a félrevezető információkat, hogy pl. ezt növényt a Triumph cég nemesítette ki, kizárólag abból a célból, hogy a kelbimbókat márkás keltartókban értékesítve növelje részesedését a világpiacon... :)
    Amúgy a vajon párolt kelbimpó pazar kiegészítője bármilyen szárnyas tálnak, pl. egy pulykasültnek, rizibivel, pirított burgonyával...

    VálaszTörlés

  Karfiolpizza, az egészséges kényeztetés A karfiol nagyon sookoldalú alapanyag és bár mindannyiunk kedvence a rántott karfiol, azon túl i...