Kelbimbó római tálban
Tartozom egy vallomással: fogalmam sincs miféle növény a kelbimbó. Egyet tudok csak: felőlem nőhet akár fán is ezeket a kis zöld bigyókat imádom. Először kíváncsiságból kóstoltam meg, fagyasztott formában jutottam hozzá, azóta szívesen csemegézek belőle. Naná, hogy a legújabb kedvencemmel, a római tállal is összeházasítottam. Az eredmény minden várakozást felülmúlt, kár hogy a fotográfia egy kicsit tré lett... (na jó, elismerem, nagyon tré).
Mielőtt részletezném, hogy miképpen vandalizáltam a konyhában még szeretném hozzáfűzni a kelbimbó témához, hogy nagyon egészséges és a fogyni vágyó fejben vékony lányok barátja.
Kik a fejben vékony lányok? Hát azok, akik fejben már vékonynak látják magukat és mindent megtesznek, hogy tényleg azok legyenek.
A káposztafélék általában is nagyon értékes táplálékaink, de a bimbóskel ezek közül is kiemelkedik gazdag tápé
rtékével. Százgrammnyi konyhakész kelbimbó energiatartalma 36 kcal, 4,5 százalék fehérjét, 85 százalék vizet és 4,4 százalék ballasztanyagot tartalmaz. Vitamin és ásványi anyag tartalma jelentős: C-vitaminból a napi szükséglet másfélszeresét, (112 mg-ot) fedezi, ezen kívül B-vitaminok, K-vitamin, béta-karotin, valamint kálium, kalcium, magnézium, foszfor, nátrium, vas, kén, króm, gazdag forrása. Gyulladáscsökkentő, antioxidáns, rákmegelőző, immunrendszert erősítő, emésztést serkentő hatást tulajdonítanak neki elsősorban, de magas ásványi anyag- és vitamintartalma miatt más jótékony hatása is van.Ide tartozik a lapos has, ami nekem fejben már megvan!
Na szóval.
A fagyasztott kelbimbót egy beáztatott római tálba helyezzük, csak óvatosan, mert nagyon kemény és óriási koppanásokkal potyog az edénybe, amitől az elrepedhet. Sajnos így vertem szét a kedvenc üvegfazekamat, akkor még mikróban pároltam a kelbimbót. Keverhetjük cuki kis kerek murkokkal, amit szintén a fagyasztott zöldség polcról lehet beszerezni.
Vajdarabkákat és ételízesítőt szórunk rá, hideg sütőbe tesszük és miután a sütőt bekapcsoltuk negyven percig közepes lángon sütjük. Ebbe a negyven percbe bőven belefér a sütő felmelegedési ideje is. Negyven perc múlva levesszük a tál fedelét és egy kis reszelt sajttal felturbózzuk. Nyami!!
Egy nagyvárosi háziasszonyka őszinte vallomása mindig leveszi az embert a lábáról! Így aztán, lett légyen bármilyen cinikus (az ember), mégsem kezdi ontani a félrevezető információkat, hogy pl. ezt növényt a Triumph cég nemesítette ki, kizárólag abból a célból, hogy a kelbimbókat márkás keltartókban értékesítve növelje részesedését a világpiacon... :)
VálaszTörlésAmúgy a vajon párolt kelbimpó pazar kiegészítője bármilyen szárnyas tálnak, pl. egy pulykasültnek, rizibivel, pirított burgonyával...