2015. augusztus 26., szerda

Szilvasavanyúság


A klasszikus vicc szerint a lekváros kenyér azért esik mindig lekvárral lefelé, mert a szilva szégyelli, hogy nem pálinka lett belőle. Való igaz, hogy szilvából pálinkát a legérdemesebb főzni, de azért próbálkozhatunk néhány meghökkentő kivitelezéssel is. Ilyen meghökkentően finom a savanyított szilva, amit mindenképp érdemes kipróbálni.

Hozzávalók  4 nyolc deciliteres üveghez: 8 közepes méretű hagyma, üvegenként 8-10 szem szilva, 12 cikk fokhagyma, 1 kötés savanyúsághoz való kapor, 4 csomborág, 12 szem szegfűszeg, 2 evőkanál szemesbors, 1 evőkanál szegfűbors, 1 evőkanál mustármag, 2 csípőspaprika, 4 zellerlevél.  A felöntőléhez:  1 l víz, 3 dkg só, 15 dkg cukor, 1,3 dl ecet.

Elkészítése: A szilvát megmossuk, lecsepegtetjük, a hagymát metisztítjuk, négybe, ha nagyobbaak nyolcba vágjuk. A csípőspaprikát megmossuk és felkarikázzuk. A forró vízzel kiöblített üvegek aljára egyenlően elosztjuk a kötés kaprot és beleteszünk mindegyikbe egy csomborágat is. A hagymamennyiség felét szétosztjuk az üvegekben, majd mindegyikbe beleteszünk 8-10 szem szilvát, 3 cikk fokhagymát, 2-3 karika csípőspaprikát, végül belenyomkodjuk a megmaradt hagymát. Minden üvegbe kerül 3 szem szegfűszeg, 1 zellerlevél,  majd egyenlően elosztjuk a szemes borsot, szegfűborsot és a mustáermagot. A felöntőléhez a cukrot a vízbe adagoljuk, kavargatva felforraljuk, amikor fő, beletesszük az ecetet is. A levet forrón az üvegekbe töltjük, lezárjuk, majd vastag pokróccal letakarva hagyjuk az üveget kihűlni. Ha kihűlt mehet a kamrapolcra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Csirkehúsos karfiol

Ilyenkor nyáron van szezonja a frissen roppanós karfiolnak, ami tulajdonképpen egy tökéletes szépségű, ízével is örömet adó virág. Én nagy...