2012. augusztus 10., péntek

Szülinap

Megtörtént, amitől rettegtem: szülinapom volt. Tévedés ne essék nem az évek múlása tart rettegésben, hanem az, hogy tortát kell produkálnom. Legelőször a 27. szülinapomon próbálkoztam egy keksztortával... nem részletezem. Aztán más ötletek is jöttek... Tavaly az uram annyit mondott: tedd el a gyertyákat, a 63. -ra talán összejön. Nem kis stresszben teltek a napjaim, annyit mondhatok. aztán láttam a tévében a Budait, aki lehelletkönnyű piskótát sütött. Gondoltam magamban: na tessék! Aztán úgy döntöttem nem leszek irigy, próbálkozom. Eszter lepketortát kért nemrég, csak kettő landolt a kukában... a harmadik ehető volt. Nagyon pofás lett és ehető. Aztán augusztus 4.-én megembereltem magam. Szép szombati nap volt. Nekiláttam hát a tortasütésnek. Tíz évvel az ominózus keksztorta után elhatároztam, hogy megalapozom a tortakirálynő státuszomat és e nemes cél felé török, mert mindjárt itt lesz az a bizonyos 63. Remélem nem hiába őrizgetem a gyertyákat. Abban reménykedem, hogy együtt tudunk majd az urammal nevetni a poénon.

Csokoládés szilvás torta
(senki ne kössön bele a szilvába... befőttet akartam bele tenni és csak az volt...)

Hozzávalók: 5 tojás (kiderült, hogy a tortaformám legalább 8 tojást kérne, legközelebb majd annyit teszek), 5 evőkanál cukor, 3 evőkanál liszt, 2 evőkanál darált dió, 1 kisebb üveg szilvabefőtt, egy evőkanálnyi rumesszencia (legyen benne egy kis pia is, bár így utólag átgondolva meglocsolhattam volna whiskyvel is, na majd legközelebb), 3 dl tejszín, 1 evőkanál porcukor, 20 dkg tejcsokoládé, málna alakú gumicukor, színes tortacukor.

Elkészítése: Veszünk egy nagy levegőt... A tojások fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját kikavarjuk a cukorral. Óvatosan összekeverjük, hozzáadjuk a lisztet és a diót, óvatosan összeforgatjuk. Kilisztezett tortaformába töltjük és megsütjük. 2 dl tejszínt felforrósítunk, beletördeljük a csokoládét, addig kavargatjuk, még felolvad benne és hagyjuk kihűlni. Ezt a krémet Edó tanította nekem. Ha kész a piskóta, a sütőben hagyjuk kihűlni, nem nyitorgatunk, mert összeesik. Ha kihűlt, vízszintesen kettőbe vágjuk. Ismét összerakjuk és szív alakúra vágjuk. Amit levágunk apróra daraboljuk, beletesszük egy tálba, meglocsoljuk a szilvakompót levével és adunk hozzá a csokikrémből egy keveset. A szilvakompót levéből egy pohárnyit összekeverünk a romesszenciával és meglocsoljuk vele a két szívet. A maradék 1 dl tejszínt kemény habbá verjük a porcukorral. Megkenjük a felével az alsó szívet, ráhalmozzuk a csokis piskótadarabokat, megszórjuk a feldarabolt szilvával, bekenjük a maradék tejszínhabbal. Befedjük a másik szívvel, kívül a jól kihűlt csokis krémmel kenjük be(ezen a területen is szükség van még némi gyakorlatra). Díszítésnek jöhet a gumicukor (odavagyok a gumicukorért és a gyümölcszseléért), meg a színes tortacukor.
4 gyertyát tettem rá, mert ennyi volt a csomagban. Számokat majd a 63.-on. A középső gyertya vidáman zenélte a Happy Birthday kezdetű nótát. Tankcsapdás sajnos nem volt.
Elfújtam a gyertyákat...


A gyerekek is elfújták a gyertyákat... többször

Megnyugodva...

3 megjegyzés:

 1. Zsozso, sok boldog szülinapot kívánok!
  A tortád remek lett, ha kinézetre nem is annyira tökéletes, biztosan finom volt!
  És ha így haladsz, a 63.-ra Oszkár-díjas tortát sütsz. Úgy legyen!

  VálaszTörlés
 2. Boldog szülinapot neked !!!!
  Nagy élvezettel olvastam a bejegyzésedet, tudod minél többször fogsz sütni, annál jobban fog sikerülni, ugyanis csak egy titka van a dolognak, csinálni, csinálni, csinálni. Persze lesz még amit majd elrontasz, de ez velejárója, de mindig egyre jobb és szebb lesz, regényeket tudnék mesélni az én kudarcaimról és aztán a sikereimről, mindenkivel ez történik mint veled és ahol kisgyerek/kek van/vannak, ott bizony sütni kell rogyásig. Nekem is kettő van /már felnőttek/ de igazán akkortól indult be az igazi "szakácsnői" pályafutásom amikortól az ő kedvükért kezdtem el sütni, főzni, pedig, hogy utáltam eleinte, egy tojást sem tudtam felütni amikor férjhez mentem, na ennek már sok-sok évtizede, ma már nincs olyan aminek az elkészítése gondot okozna.
  Na így leszel ezzel te is. Sok sikert a további sütögetésekhez, egyet mindig nagyon tarts be, a sütemény recepteket mindig szó szerint kell figyelembe venni, ott nem lehet: na egy kicsivel többet vagy kevesebbet beletenni. Nem lehet eltérni a megadott recepttől, akkor minden rendben lesz:-)))))

  VálaszTörlés
 3. Köszönöm szépen a biztató szavaitokat! Annyit megigérhetek, hogy rajta leszek az ügyön.

  VálaszTörlés

Csirkehúsos karfiol

Ilyenkor nyáron van szezonja a frissen roppanós karfiolnak, ami tulajdonképpen egy tökéletes szépségű, ízével is örömet adó virág. Én nagy...