2011. december 11., vasárnap

Nagy kemence akció

r



Gyerekkoromban, ünnepek előtt csodálatos illatok osontak a faluban, orrot keresve: kemencében sülő kenyér, kalács, fasírt és mindenféle jó illata. Azóta már nincsenek a falumban sem kemencék, de tiszta szívemből vágyom a kemencében sült kalács illatára, amit az én sütőmből soha nem fogok tudni elővarázsolni. Szerencsére nem csak én vagyok kemencerajongó a családban, hanem a sógorom is, aki az elmúlt nyáron kemenceépítésben élte ki alkotó energiáit. Ki is próbálta, de elég halvány sikerrel. Na, most összefogtunk: elhatároztuk, hogy kenyeret, pizzát és kalácsot fogunk sütni. A sógor jól befűtötte a kemencét és megdagasztotta a kenyeret. Nekem adott egy kicsit a kenyértésztából a pizzához, én pedig megdagasztottam a kalácsot. Először a kenyerek kerültek a kemencébe, szám szerint kettő, aztán két kerek kalács és a végén a pizza. A kenyerek 2 órán át sültek, a kalács 1 órán át, a pizza 15 percig.
Én az adventi kalácskoszorúmat sütöttem meg, azzal a változtatással, hogy 45 dkg lisztet feloldottam a tejben, amivel a tésztát bedagasztottam.
Egy kicsit a füsttel volt csak a baj, a kemence ugyanis zárt térben van és ahányszor kinyitottuk az ajtaját a füstmérgezéssel küszködtünk.

2 megjegyzés:

  1. Hú de sok finomságot sütöttetek, biztos szuper lehet egy ilyen kemence, még ha zárt térben van is. Soha nem lehet azt otthon a sütőben elérni, csak vágyakozni lehet rá.

    VálaszTörlés
  2. hű, hogy én mennyire szeretnék kemencében sült kenyérkét készíteni...

    VálaszTörlés

Csináld másképp!  Minden családban vannak olyan kedvenc ételek, amelyeket állandóan ismételni kell, mert mindenki nagyon szeretei. Nálunk is...