2011. január 14., péntek

Három golyó

Az ikres bejegyzés óta nagyon fel vagyok lelkesülve és kimondottan ilyesmire specializálódom. A kutatások mai fokán a csúcs a hármas iker. Három finomság darált húsból. Mint boldog disznóhústulajdonos szívesen használom alapanyagként, már csak azért is, mert az oroszlánok húsevők.
Nos egy fél kg darált húshoz adtam egy fél kiló kiáztatott és kifacsart kenyeret, megfűszereztem egy zacskó fasírtfűszerrel, ráütöttem két tojást és jól összegyúrtam.
A massza felét kivettem a tálból és két részre osztottam.



Spagettimártás gombóckákkal

Az egyik részből diónyi gombócokat gyúrtam, lobogó vegetás vízben addig főztem, amíg feljöttek a víz színére.
Készítettem hozzá egy paradicsommártást: evőkanálnyi olajból és ugyanannyi lisztből világos rántást, feltöltöttem paradicsomlével, úgy két pohárnyival és lassú tűzön, habverővel állandóan keverve addig főztem, amíg mártás állaga lett.
Sóval, borssal ízesítettem, majd tettem bele egy mokkáskanál cukrot, két mokkáskanál mustárt, csipetnyi bazsalikomőrleményt és összefőztem.
Levettem a tűzről és beletettem a gombóckákat is.










Kínai leves húsgombóccal

A vegetás vízbe, amiben a diónyi gombóckák főttek, beletettem egy zacskó kínai zöldségkeveréket, felfőztem.
Az előbb félretett negyed adag fasírthúshoz hozzáadtam egy maréknyi rizset.
Amikor a víz felforrt, ebből a masszából gyúrtam diónyi gombócokat és hozzáadtam.Lassú tűzön főztem, tettem bele két evőkanál szójaszószt, egy evőkanál cukrot és fél liter paradicsomlevet.Jól összeforraltam.
Nem baj, ha a zöldség egy kicsit roppanós marad úgy sokkal finomabb.




Fasírt

Sajnos eddig minden próbálkozásom A Fasírt elkészítésére dugába dőlt, ugyanis gyermekkorom kemencében sült fasírtjainak léce magasan van. Nos a legutóbbi kísérlet nagyon biztató eredményeket hozott. Egyik bevásárlóközpontban ugyanis olyan sütőzacskókat találtam, amikben fasírtot lehet sütni. Hoppá! Nincs égett olajszag, se szénné feketedett tepsi? Hát nincs. A zacskót belesimítottam a tepsibe, szépen egymás mellé raktam a kigömbölyített fasírtokat, bekötöttem a zacskó száját, megszurkáltam és 25 perc múlva oltári fasírtillat lengedezett. Igazán fincsi lett.

Nos nem maradt más hátra, mint beosztani a hétre az ikreket úgy, hogy ne legyen unalmas.
Minden ebédet úgy fejeztünk be a héten: Ugye milyen finomat főztem édes? Pedig itthon sem voltam...

4 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem a kínait..jöhet egy tányérral :)

    VálaszTörlés
  2. Szia, ha van kedved..küldhetsz be recepteket a következő szakácskönyvünkbe..
    Témája: tavaszi ételek gyűjteménye. Főleg tojásos és friss zöldséges receptekkel illetve húsvétra jellegzetes húsételekkel.

    Felhasználható alapanyagok: a spenót, retek, sóska, saláta, zöldhagyma és a primőr zöldségek; húsfélékből: a hal-, bárány-, szárnyas- és nyúlhús, illetve a sonka; valamint a tojás. Ez nem azt jelenti, hogy más alapanyagok nem jöhetnek számításba, de mindenképp ezek domináljanak.
    A könyv tagolása, fejezetek: levesek, főételek és saláták külön csoportosítva a hússal készülő ételeket és a hústalan ételeket. Figyelem, nem lesznek benne desszertek, édességek!

    Fontos! Minden receptküldőnek felajánlunk egy könyvet három receptért, hatért kettőt, tízért hármat :)
    - minden recept mellé legyen legalább egy fotó, de háromnál több semmiképp. Minden fotó legyen átnevezve, magyarán írjátok ki végig az étel nevét fájlnévnek. Pl. sutotokos_nyulful_aszpikban_tarkonyos_martassal
    - minden blogos recepthez linket is mellékeljetek, mert ez kell majd a honlapra. Természetesen, közölni kell a bloggerekkel, hogy amikor a receptjeiket közzétesszük a honlapon, akkor linkeljük a blogját is.

    VálaszTörlés
  3. HOLA ..que sopa con albondigas mas rica ..yo hago una parecida ..apuntos los condimentos la probare.BICOS MARIMI

    VálaszTörlés
  4. szia !Ha javasolhatom, legközelebb sütő zacskót használj az jóval olcsóbb. én a tescoban szerzem ezt be kb. 300Ft és több méter van rajta gazdaságos a felhasználása:)

    VálaszTörlés

Kötöznivaló... Mi, emberek hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az igazán jó dolgok bonyolultak, időigényesek és fáradságosan férhetünk csak hozzájuk. Lehet, hogy ilyen is van, de a mindennapokban leginkább azt tapasztalom, hogy egyáltalán nem ez történik. Ami egyszerű, magától értetődő, az is lehet kellemes, okozhat feledhetetlen élményt. A legtöbb esetben pedig finom is. Gyakran megesik velem a konyhában is, hogy amit pillanatok alatt készítek el az ajándékoz meg a legtöbb örömmel. Így jártam a spárgával is. Be kell vallanom, hogy nem úgy nőttem fel, hogy ez a zöldség hozzátartozott volna a mindennapjainkhoz. Sőt még az ünnepnapjainkhoz sem. Igazából azt sem tudtam, hogy létezik. Ha valakiről azt hallottam volna, hogy spárgát eszik, arra a következtetésre jutottam volna, hogy kötöznivaló bolond, hogy madzaggal veri el az éhét. Aztán megtudtam, hogy létezik zöldségben is spárga, de nem érdekelt különösebben, mígy egyszer meg nem kóstoltam egy vendéglőben. Akkor úgy ítéltem meg, hogy lesz még dolgunk egymással. Mint minden új dologhoz, a spárgához is végeztem egy kis háttérkutatást: hogyan érdemes elkészíteni, mik azok a praktikák, amiktől finomra sikerül, mire kell figyelni, hogy spárgával végzett konyhai ténykedésünk kielégítő véget érjen, meg ilyenek. Aztán bepróbálkoztam. A legnagyobb nehézséget a pucolása jelentette: konkrétan fogalmam sem volt mit kell róla lepucolni. Most már tudom, hogy a fás részekkel kell vigyázni. Kicsit dolgozom rajta a krumplihámozóval, aztán ahol a végét könnyen le lehet roppantani, ott letöröm. Ennyi. Dolgoztam már fagyasztott spárgával is, ahhoz könnyebben hozzá lehet jutni a boltokban, ez esetben nem volt gond a pucolás. Előkészítésképpen beledobtam lobogó sós vízve, két percig hagytam és leszűrtem. Egyébként a friss spárgával is jó ezt tenni pucolás után, de a két perc szigorúan két perc kell legyen, nem szabad túlfőzni. Érdemes próbálkozni vele, most van a szezonja. A zöldspárga igencsak rövid ideig kapható zöldség, melyet akár a tavasz egyik hírnökeként is számontarthatunk. Rengeteg jótékony tulajdonsággal rendelkezik, hiszen magas a vitamin- és rosttartalma. A spárga a liliomfélékhez tartozó évelő növény, amelynek a föld alatti kis gyöktörzseiből nőnek ki a spárgasípok, amelyek lényegében a növény hajtásai. Mivel nem könnyű a termesztése, ezért a drágább zöldségek közé tartozik. A jó zöldspárga feszes, nem túl vastag, és nem hajlik meg a kezünkben. Ha szeretnénk leellenőrizni, friss-e az áru, akkor finoman nyomjuk meg az ujjunkkal. Akkor tökéletes, ha nem szivacsos a spárga. Most egy olyan receptet mutatok meg, ami vajjal, fokhagymával és boltban vásárolt ropogós hagymával készült. Húsok mellé köretként tálalhatjuk. Én tejszínes burgonyával kínáltam. Vajban párolt fokhagymás spárga Hozzávalók 2 személyre: 5 dkg vaj, 1 kötés spárga, 4 cikk fokhagyma, só, bors, 2 evőkanál ropogós hagyma Elkészítése: Egy nagyobb lábasban vizet forralunk. A friss spárgát megmossuk, a fehér részét letörjük: a spárga fehér végét megnyomkodjuk, és ahol érzzük, hogy puha, ott megfeszítjük és eltörjük. Amikor a víz forr, a megtisztított spárgát beledobjuk, 2 percet várunk, levesszük a tűzről. Leszűrjük. Egy serpenyőben 5 dkg vajat felhevítünk, beletesszük a megtisztított, felkarikázott fokhagymát, picit hagyjuk, hogy a vaj barnulni kezdjen az edény szélén, akkor beletesszük az előfőzött spárgát, kicsit átpirítom, borsot darálunk rá, megsózzuk, majd időnként rázogatva 5-6 perc alatt megsütjük. A ropogós hagymával megszórva tálaljuk.

  Kötöznivaló... Mi, emberek hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az igazán jó dolgok bonyolultak, időigényesek és fáradságosan férhetünk...