2024. szeptember 3., kedd

 

Egy tál lencse

A biblia egyik legismertebb története a lencséről szól, pontosabban arról, hogyan adta el Ézsau az elsőszülöttségi jogát egy tál lencséért. Meg vagyok győződve, hogy nem a lencsén van a lényeg, na de akkor is... a lencse, az lencse.

Persze nem tudom, milyen volt a Jákób főzeléke, de akár az is lehetett volna, amit én főztem, igaz, akkor nem pompázna a tetején e jóféle sütőben pirított kolbász, ami szerintem elengedhetetlen kelléke. Nyaralás után az ember nem szökdöshet, abból főz, amit a készletben talál. Nos az én készletemben a tonhalkonzerven kívül, amit valahogy nem kívántam,  lencséből volt most a legtöbb: két zacskó vörös, egy doboz zöld, konzerv formájában. Mivel nem rég szembe jött velem egy videó, aminek a vörös lencse volt a főszereplője, arra esett a választásom. Sajnos a videóban egy csomó olyan nyilem-nyalom apacuka hozzávalót felsorakoztattak, ami nekem nem is volt otthon, meg amúgy sem tenném az ételbe (gyömbér, kókusztej, currypor), becsuktam hát a szemem és elképzeltem az én lencsefőzelékemet. Legyen benne hagyma, murok, legyen rajta egy kis sült kolbász. Azért rajta és nem benne, mert a kolbász már meg volt sütve, gondoltam jól mutat majd a tetején. Egyébként a kolbász mindennek a tetején jól mutat, még a háztetőről is megenném, ha valamilyen rejtélyes oknál fogva oda felkerülne. Miután szépen elképzeltem a dolgokat, neki is fogtam az elkészítésnek. Nem akarom magam fényezni, de egész nyáron, jártamban-keltemben, sehol nem ettem ehhez fogható finomat. Jó megszórtam hagymarösztivel is, amit a K betűs boltban vettem, ott árválkodott az is a kamrában a polcon. Ráadásul a lencse annyira gazdag fehérjékben, hogy vacsorára sem éheztem meg. Úgy tűnik, lencse pajtás gyakori vendég lesz nálunk a konyhában.

Hívjátok meg ti is ebédre!



 

Vörös lencse főzelék

Hozzávalók 2 személyre: 20 dkg vörös lencse, 1 evőkanál olaj, 1 fej hagyma, 3 cikk fokhagyma, 1 murok, 1 dl tejszín, só, ételízesítő, petrezselyemzöld, 2 pár vékonykolbász, hagymaröszti.

Elkészítése: A felforrósított olajban kissé megpirítjuk a meghámozott, felaprított hagymát és fokhagymát, hozzáadjuk a lereszelt murkot és kavargatva addig sütjük, míg egy kicsit megváltozik a színe. Beletesszük az átmosott lencsét, sózzuk, ételízesítővel ízesítjük, felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje, majd lefedve 35 perc alatt puhára főzzük. Közben megkavarjuk néha és, ha elfőtt róla a víz, pótoljuk. Amikor kész, beleöntjük a tejszínt, megszórjuk petrezselyemzölddel, összekavarjuk. A kolbászt tepsire fektetjük és forró sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütjük. A főzeléket tányérra szedjük, ráhelyezzük a felkarikázott kolbászt, megszórjuk alaposan a hagymarösztivel. Kovászos uborkát kínálunk mellé.

Csatlós Erzsébet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kötöznivaló... Mi, emberek hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az igazán jó dolgok bonyolultak, időigényesek és fáradságosan férhetünk csak hozzájuk. Lehet, hogy ilyen is van, de a mindennapokban leginkább azt tapasztalom, hogy egyáltalán nem ez történik. Ami egyszerű, magától értetődő, az is lehet kellemes, okozhat feledhetetlen élményt. A legtöbb esetben pedig finom is. Gyakran megesik velem a konyhában is, hogy amit pillanatok alatt készítek el az ajándékoz meg a legtöbb örömmel. Így jártam a spárgával is. Be kell vallanom, hogy nem úgy nőttem fel, hogy ez a zöldség hozzátartozott volna a mindennapjainkhoz. Sőt még az ünnepnapjainkhoz sem. Igazából azt sem tudtam, hogy létezik. Ha valakiről azt hallottam volna, hogy spárgát eszik, arra a következtetésre jutottam volna, hogy kötöznivaló bolond, hogy madzaggal veri el az éhét. Aztán megtudtam, hogy létezik zöldségben is spárga, de nem érdekelt különösebben, mígy egyszer meg nem kóstoltam egy vendéglőben. Akkor úgy ítéltem meg, hogy lesz még dolgunk egymással. Mint minden új dologhoz, a spárgához is végeztem egy kis háttérkutatást: hogyan érdemes elkészíteni, mik azok a praktikák, amiktől finomra sikerül, mire kell figyelni, hogy spárgával végzett konyhai ténykedésünk kielégítő véget érjen, meg ilyenek. Aztán bepróbálkoztam. A legnagyobb nehézséget a pucolása jelentette: konkrétan fogalmam sem volt mit kell róla lepucolni. Most már tudom, hogy a fás részekkel kell vigyázni. Kicsit dolgozom rajta a krumplihámozóval, aztán ahol a végét könnyen le lehet roppantani, ott letöröm. Ennyi. Dolgoztam már fagyasztott spárgával is, ahhoz könnyebben hozzá lehet jutni a boltokban, ez esetben nem volt gond a pucolás. Előkészítésképpen beledobtam lobogó sós vízve, két percig hagytam és leszűrtem. Egyébként a friss spárgával is jó ezt tenni pucolás után, de a két perc szigorúan két perc kell legyen, nem szabad túlfőzni. Érdemes próbálkozni vele, most van a szezonja. A zöldspárga igencsak rövid ideig kapható zöldség, melyet akár a tavasz egyik hírnökeként is számontarthatunk. Rengeteg jótékony tulajdonsággal rendelkezik, hiszen magas a vitamin- és rosttartalma. A spárga a liliomfélékhez tartozó évelő növény, amelynek a föld alatti kis gyöktörzseiből nőnek ki a spárgasípok, amelyek lényegében a növény hajtásai. Mivel nem könnyű a termesztése, ezért a drágább zöldségek közé tartozik. A jó zöldspárga feszes, nem túl vastag, és nem hajlik meg a kezünkben. Ha szeretnénk leellenőrizni, friss-e az áru, akkor finoman nyomjuk meg az ujjunkkal. Akkor tökéletes, ha nem szivacsos a spárga. Most egy olyan receptet mutatok meg, ami vajjal, fokhagymával és boltban vásárolt ropogós hagymával készült. Húsok mellé köretként tálalhatjuk. Én tejszínes burgonyával kínáltam. Vajban párolt fokhagymás spárga Hozzávalók 2 személyre: 5 dkg vaj, 1 kötés spárga, 4 cikk fokhagyma, só, bors, 2 evőkanál ropogós hagyma Elkészítése: Egy nagyobb lábasban vizet forralunk. A friss spárgát megmossuk, a fehér részét letörjük: a spárga fehér végét megnyomkodjuk, és ahol érzzük, hogy puha, ott megfeszítjük és eltörjük. Amikor a víz forr, a megtisztított spárgát beledobjuk, 2 percet várunk, levesszük a tűzről. Leszűrjük. Egy serpenyőben 5 dkg vajat felhevítünk, beletesszük a megtisztított, felkarikázott fokhagymát, picit hagyjuk, hogy a vaj barnulni kezdjen az edény szélén, akkor beletesszük az előfőzött spárgát, kicsit átpirítom, borsot darálunk rá, megsózzuk, majd időnként rázogatva 5-6 perc alatt megsütjük. A ropogós hagymával megszórva tálaljuk.

  Kötöznivaló... Mi, emberek hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az igazán jó dolgok bonyolultak, időigényesek és fáradságosan férhetünk...