Ha van barackod
Ha van barackod
Ilyenkor júniusban, ha van barackod, akkor valóban
boldog ember vagy. És nem akármilyen gyümölcsre gondolok ám, hanem egy igazi,
lédús, illatában és aromájában is ellenállhatatlan kajszibarackra, ami csakis
azért pattant ki a rügyből, gyűjtötte a báját virágba és duzzadt gyümölccsé,
miközben hagyta, hogy a nap belecsókolja az édes íz ellenállhatatlan
csábítását, hogy te beleharapj. Megízleld, és lehet, hogy annyira meglep az íze,
hogy egy lehelletnyit nem figyelsz oda és lecsorog az álladon a leve...
Volt nekem ilyen barackom és boldog, ízekben,
illatokban gazdag gyerekkorom is. Nagymamámnál töltöttük a nyár elejét,
barackot szedtünk és lekvárt főztünk belőle, amit üvegekben, kidunsztolva
vittünk haza, hogy az ünnepek alkalmával belekerüljön a süteményekbe. Vagy
egyszerűen csak egy forróságba fulladt nyári vasárnapon kornázza meg a vele
ízesített diós süti az ebédet, amit nem is akkor, hanem csak az ebéd utáni
lustálkodásból magunkhoz térve egy terebélyes fa árnyékába majszoltunk el a
könyv fölé hajolva. Ma is hallom a csöndet, amibe csirkék csipogása, álmos
falusi neszek és a mozdulatlanná forrósodott levegő visszatartott lélegzete
keveredik. Csak a fa törzsén fürgén szaladó hangyák kétségbeesett ügyködése lóg
ki a képből, nézem őke és a mai napig sem értem hová kell rohanniuk vasárnap
kora délután.
Igen, ez mind-mind benne van a barackban, amit, ha meglátok, ilyenkor nyár elején a boltban vagy a piacon, elindítja bennem az emlékezés pörgő filmkockáit. Megsimogatom a gyümölcsöket, magamba szívom az illatukat és emlékezem, aztán jól felpakolok belőlük, hogy hazavigyem és újabb emlékeket teremtsek a jelen álmos vasárnap délutánjai számára.
Barackos túrós
Hozzávalók: 4 tojás,
15 dkg cukor, 25 dkg liszt, 1 dl tej, 1 dl olaj,
1 mokkáskanál sütőpor, csipet só, 25 dkg túró, 4 dkg cukor,
4 dkg búzadara, 1 tojás sárgája, 15 dkg kajszibarack, 1 citrom
reszelt héja.
Elkészítés: A
négy tojást a kristálycukorral jól kikeverjük, hozzáadjuk a sót, majd apránként
hozzákeverjük tejet, az olajat és beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet.
Az így készült keveréket sötőpapírral bélelt tepsibe töltjük,
elegyengetjük. A túrót a cukorral, búzadarával, tojássárgájával és a
citromhéj felével krémesre keverjük, majd egy kiskanállal, foltokban a tészta
tetejére pöttyözzük. A barackot megmossuk, kimagozzuk és vékony
szeletekre vágjuk, majd azokra a helyekre rakosgatjuk, ahová nem került túró. Reszelünk
még rá a citrom hájából, megszórjuk cukorral és 180 fokra előmelegített sütőben
40 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni, majd felszeletelve, porcukorral
meghintve kínáljuk.

Megjegyzések
Megjegyzés küldése