Ha van barackod

 

Ha van barackod

Ilyenkor júniusban, ha van barackod, akkor valóban boldog ember vagy. És nem akármilyen gyümölcsre gondolok ám, hanem egy igazi, lédús, illatában és aromájában is ellenállhatatlan kajszibarackra, ami csakis azért pattant ki a rügyből, gyűjtötte a báját virágba és duzzadt gyümölccsé, miközben hagyta, hogy a nap belecsókolja az édes íz ellenállhatatlan csábítását, hogy te beleharapj. Megízleld, és lehet, hogy annyira meglep az íze, hogy egy lehelletnyit nem figyelsz oda és lecsorog az álladon a leve...

Volt nekem ilyen barackom és boldog, ízekben, illatokban gazdag gyerekkorom is. Nagymamámnál töltöttük a nyár elejét, barackot szedtünk és lekvárt főztünk belőle, amit üvegekben, kidunsztolva vittünk haza, hogy az ünnepek alkalmával belekerüljön a süteményekbe. Vagy egyszerűen csak egy forróságba fulladt nyári vasárnapon kornázza meg a vele ízesített diós süti az ebédet, amit nem is akkor, hanem csak az ebéd utáni lustálkodásból magunkhoz térve egy terebélyes fa árnyékába majszoltunk el a könyv fölé hajolva. Ma is hallom a csöndet, amibe csirkék csipogása, álmos falusi neszek és a mozdulatlanná forrósodott levegő visszatartott lélegzete keveredik. Csak a fa törzsén fürgén szaladó hangyák kétségbeesett ügyködése lóg ki a képből, nézem őke és a mai napig sem értem hová kell rohanniuk vasárnap kora délután.

Igen, ez mind-mind benne van a barackban, amit, ha meglátok, ilyenkor nyár elején a boltban vagy a piacon, elindítja bennem az emlékezés pörgő filmkockáit. Megsimogatom a gyümölcsöket, magamba szívom az illatukat és emlékezem, aztán jól felpakolok belőlük, hogy hazavigyem és  újabb emlékeket teremtsek a jelen álmos vasárnap délutánjai számára.


Barackos túrós

Hozzávalók: 4  tojás, 15 dkg cukor, 25 dkg liszt, 1 dl tej, 1 dl olaj, 1 mokkáskanál sütőpor, csipet só, 25 dkg túró, 4 dkg cukor, 4 dkg búzadara, 1 tojás sárgája, 15 dkg kajszibarack, 1  citrom reszelt héja.

Elkészítés: A négy tojást a kristálycukorral jól kikeverjük, hozzáadjuk a sót, majd apránként hozzákeverjük tejet, az olajat és beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet. Az így készült keveréket sötőpapírral bélelt tepsibe töltjük, elegyengetjük. A túrót a cukorral, búzadarával, tojássárgájával és a citromhéj felével krémesre keverjük, majd egy kiskanállal, foltokban a tészta tetejére pöttyözzük. A barackot megmossuk, kimagozzuk és vékony szeletekre vágjuk, majd azokra a helyekre rakosgatjuk, ahová nem került túró. Reszelünk még rá a citrom hájából, megszórjuk cukorral és 180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni, majd felszeletelve, porcukorral meghintve kínáljuk.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fokhagymás cukkinikrém

Krumplifánk

Erdélyi meggyleves