A gyökérzöldségek és minden más levesbe való zöldség ilyenkor
a legzsengébb, szinte alig kell hámozni őket és nagyon hamar megfőnek. A
zöldséglevesek időszaka ez, a verőfényes nyári hétköznapok zamatos ebédeinek
édes ízével. Ha ünnepi levest szeretnénk, egy kis hússal vagy akár húsgombóccal
is feldobhatjuk, kilépve a klasszikus recept árnyékából.
Sokzöldséges húsgombóc leves
Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg leveszöldség (sárgarépa,
karalábé, petrezselyem, zeller), 30 dkg darált sertéshús, 10 dkg rizs, 1 dl
tejföl, 1 fej hagyma, 2 cikk fokhagyma, 1 tojás, só, bors, pirospaprika, 1
csokor petrezselyemzöld, 2 evőkanál liszt.
Elkészítése? A zöldségeket megtisztítjuk, kockára vágjuk és
1 l vízben feltesszük főni. 20 percig főzzük. A rizst megmossuk és 1 dl vízben
mérsékelt hőfokon addig főzzük, míg a víz teljesen elfő, majd lefedve hagyjuk
kihűlni. A darált húst keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a tojást, ízlés szerint
sót, borsot, pirospaprikát, a megtisztított nagyon apróra vágott hagymát és
fokhagymát, valamint az előfőzött rizst és jól összedolgozzuk. A levest felöntjük
újabb 1 l vízzel, megsózzuk, tetszés szerint ízesítjük, beletesszük az apróra
vágott petrezselyemzöldet is. Amikor felforr, a húsos masszából siónyi
gombócokat gyúrunk, és a levesbe tesszük. Amikor a massza elfogyott,
mérsékeljük a hőfokot és lefedve 15 percig főzzük. A tejfölt simára kavarjuk a
liszttel, adunk hozzá apránként egy-egy keveset a forró levesből, jól
elkavarjuk, majd besűrítjük vele a levest.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése