A rácsos pite a nyár egyik nagy slágere volt gyerekkoromban,
főleg gyümölcsökkel készült vagy ízes, frissen főzött dzsemekkel. Mivel nem
vagyok az édes sütemények nagy rajongója, kipróbáltam egy pillanatok alatt
elkészíthető sós változatot, zöldségekkel, amihez, 10-15 perc és egy kis
kézügyesség kell csak.
Zöldséges rácsos pite
Hozzávalók: 1 adag fagyasztott leveles tészta, 1 p
iros színű
paprika, 1 zöld színű paprika, 20 dkg mozzarella, 10 dkg szeletelt sonka, 1 dl
paradicsomlé, 4 cikk fokhagyma, pár bazsalikomlevél, só, bors, 1 tojás sárgája.
Elkészítése:
1. A leveles tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni,
majd deszkára simítjuk és kettőbe vágjuk. A paradicsomlevet összekeverjük a
zúzott fokhagymával, a sóval és a borssal, beletépkedjük a bazsalikomleveleket,
majd az így nyert illatos szósszal megkenjük a tészta sütőpapírral bélelt
tepsire helyezett egyik felét. Rátesszük a karikára vágott mozzarellát és
betakarjuk sonkaszeletekkel.
2. A tészta másik
felét deszkára simítjuk, derelyeszaggatóval
vagy éles késsel egyenlő szélességű csíkokra vágjuk. A paprikákat megmossuk,
kicsumázzuk és vékony, hosszú csíkokra vágjuk.
3. Egy tésztacsíkot elveszünk és függőlegesen áthelyezzük,
majd minden második vízszintes csíkot kihajtunk balra.
4. A függőlegesen elhelyezett tésztacsíkhoz hasonlóan most
egy sor piros színű paprikát helyezünk a tésztára, visszahajtjuk a balra
kihajtott csíkokat, és azt hajtjuk ki balra, ami az első körben jobb oldalon
maradt. Folytatjuk zöld színű paprikával, majd ismét pirossal, míg elkészül. A
rácsot a sonkás, mozzarellás alapra tesszük, tojással megkenjük és forró
sütőben pirosra sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése