Szeretem a fasírtot, még mindig él emlékeimben gyermekkorom kemencében sült fasírtjainak emléke. Gyakran szoktam sütőben sütni ezt a finom húsételt, általában zöldségekkel együtt. Így köret és hús együtt készül el, a munka is kevesebb. Vasárnap ebédre készült, ilyenkor mindhárman együtt eszünk a szépen terített asztalnál, az ünnepi hangulatban a megsült golyókról elfelejtettem fényképet készíteni.
Fűszeres húsgolyók
Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg vegyes darált hús,2 evőkanál
zsemlemorzsa, 1 fej hagyma, 4 cikk
fokhagyma, 1 teáskanál só, 1 teáskanál bors, 1 teáskanál piros paprika, 1
teáskanál szárított, morzsolt oregano, 1 teáskanál szárított, morzsolt
petrezselyemzöld, 1 teáskanál szárított, morzsolt kakukkfű, 1 evőkanál zsír, 4
szál sárgarépa, 8 kisebb krumpli.
Elkészítése: A hagymát meghámozzuk, 4 részre vágjuk és
beletesszük a késes aprítóba, hozzáadjuk a megtisztított fokhagymacikkeket és a
tojást. A fűszereket egy tálkába mérjük, és jól összekeverjük, a felét
beletesszük az aprítóba, majd jól összedaráljuk. A darált húst tálba tesszük,
hozzáadjuk a zsemlemorzsát és a fűszeres tojást, jól összedolgozzuk. A
sárgarépát és a krumplit meghámozzuk, előbbit csíkokra, utóbbit hasábokra
vágjuk. Egy tepsit vastagon kikenünk zsírral.
A szélén elrendezzük a sárgarépát és a krumplit, középre pedig a húsos
masszából gyúrt nagyobbacska golyókat. A zöldségeket jól megszórjuk a megmaradt
fűszerkeverékkel majd a tepsit forró sütőbe toljuk, 45 percig sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése