A hosszú nyári vakációk alatt néha magunkhoz vittük nagymamámat, aki egy betegség miatt nem tudott járni. Amikor ketten maradtunk otthon én voltam a keze, úgy főztünk.Nagyon élveztem ezeket a főzési akciókat, mert nagymama türelmesen mesélt, tanítgatott, és elnézte, ha bénázok. Ezt a levest is tőle tanultam, azzal a kis különbséggel, hogy a paradicsomlé nem volt benne. Remélem most nagyon boldog ott a mennyben, mert harminc év távlatából is simán ment a csurgatott tészta.
Zöldségleves csurgatott tésztával
Hozzávalók 4 személyre: 3 zsenge sárgarépa, 3 zsenge
fehérrépa, 1 zsenge karalábé, 6 szem újkrumpli, 1 dl paradicsomlé, 1 csipet
szárított, morzsolt bazsalikom, 1 teáskanál só, 1 teáskanál cukor, 1 tojás, 2
evőkanál liszt.
Elkészítése: A sárgarépát és a fehérrépát alaposan
megmossuk, majd dörzsölő mosóval átdörzsöljük és felkarikázzuk. A karalábét
meghámozzuk és kockára vágjuk. Az újkrumplikat megmossuk, a hártyát lekaparjuk róluk,
és apró kockákra vágjuk. Minden zöldséget beteszünk egy lábasba, felöntjük 2
liter vízzel, megsózzuk, majd addig főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak.
Beleöntjük a paradicsomlevet, beletesszük a bazsalikomot és a cukrot, jól
felforraljuk. A tojást és a lisztet simára kavarjuk, ha szükséges adunk hozzá
annyi vizet, hogy csorogjon, majd egy evőkanál segítségével a zubogó levesbe
csorgatjuk. Minden kanál belecsorgatott massza után megkavarjuk a levest.
Amikor benne van az összes massza, még 5 percig főzzük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése