Mindig egy kicsit másképp
Bevallom, gyakran elragad a hév és olyasmit is
megkívánok, ami nem magyaros, aminek semmi köze nincs a hagyományos
étkezéseinkhez. Legeslegjellemzőbb példája ennek a pizza. Ez az az étel, amire
sehogysem tudom ráhúzni, hogy gyerekkoromban is így készítettük... mert az én
gyerekkoromban fogalmam sem volt arról, hogy a pizza létezik. Aztán kapcsolatba
kerültem ezzel a fogással és hamar eldöntöttem, hogy szeretem. Gyakorlatilag
mindegy mi van rajta feltétnek, ha szeretem. lehet sonkás, sajtos, megtúröm
rajta a gombát, szalámit, kukoricát. kolbászt, telemeát, bazsalikomot.
Aztán az idők folyamán megbarátkoztam a lepényekkel
is, melyeknek nem kelt tésztája van, mint a pizzának, hanem egy teljesen más,
vajas tésztás alapja, de a feltét ebben az esetben is vatiálható. A francia
konyha remekeként quiche néven híresültek el. Egy balatoni kirándulás során a
langallóval is megismerkedtem, amit magyar pizzaként tartanak számon, a
különbség a tésztában és a feltétben rejlik. A tészta ez esetben vastagabb
kenyértészta, a feltét pedig magyarosabb: sült szalonna, hagyma, tejföl. Rögtön
megszerettem.
Ezen a nyáron pedig a rövid filmek egy új világot
nyitottak meg előttem: az alap valamilyen főtt zöldség, amit összezúznak és
erre kerül a feltét, amit kedvünk szerint variálhatunk, ízesíthetünk, végül
pedig a sütőben összesütve egy ízletes „lepény” lesz a végeredmény. Aki ismer
sejtheti, hogy azonnal kedvet kaptam a kísérletezésre és a magam változatában
alapként az újkrumpli, feltétként pedig csupa magyaros összetevő jelent meg .
Így alkottam meg a magam leépnyét: krumplis alapon hagymás, juhtúrós és sonkás
feltéttel, baconnal megfejelve és reszelt sajttal nemesítve. Jól hangzik? Annyira
jól sikerült, hogy morzsa nem maradt belőle. Mutatom!
Sajtos-szalonnás krumplilepény
Hozzávalók 2 személyre: 25 dkg újkrumpli, 2 kisebb fej
hagyma, 1 cikk fokhagyma, 10 dkg apró kockára vágott sonkaszalonna, 2 tojás, 10
dkg juhtúró, 10 dkg bacon, 10 dkg reszelt sajt, 1 evőkanál provancei
fűszerkeverék.
Elkészítése: A krumplit alaposan megmossuk, ahol
szükséges meg is kapargatjuk, majd sós vízben puhára főzzük. Amikor kész, egy
tortaformát sütőpapírral kibélelünk, belehelyezzük a krumplikat és egy pohár
aljával szétnyomjuk, hogy a forma alját teljesen belepje. A kockára vágott
sonkaszalonnát jól megsütjük, hozzáadjuk a megtisztított, felszeletelt hagymát,
a felaprított fokhagymát és jól összepároljuk, majd hagyjuk kihűlni. A
tojásokat felverjük, hozzákeverjük a juhtúrót és a dinsztelt hagymát, a
fűszerkeveréket,jól összedolgozzuk, majd rátöltjük a krumplialapra. A tetejét kirakjuk
a vékonyra szeletelt baconnel és forró sütőben 40 percig sütjük. Amikor kész,
megszórjuk a reszelt sajttal és újabb 10 percre visszatoljuk a sütőbe, amíg a
sajt ráolvad.
Friss paradicsommal tálaljuk
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése