2025. július 7., hétfő

 

Mindig egy kicsit másképp

Bevallom, gyakran elragad a hév és olyasmit is megkívánok, ami nem magyaros, aminek semmi köze nincs a hagyományos étkezéseinkhez. Legeslegjellemzőbb példája ennek a pizza. Ez az az étel, amire sehogysem tudom ráhúzni, hogy gyerekkoromban is így készítettük... mert az én gyerekkoromban fogalmam sem volt arról, hogy a pizza létezik. Aztán kapcsolatba kerültem ezzel a fogással és hamar eldöntöttem, hogy szeretem. Gyakorlatilag mindegy mi van rajta feltétnek, ha szeretem. lehet sonkás, sajtos, megtúröm rajta a gombát, szalámit, kukoricát. kolbászt, telemeát, bazsalikomot.

Aztán az idők folyamán megbarátkoztam a lepényekkel is, melyeknek nem kelt tésztája van, mint a pizzának, hanem egy teljesen más, vajas tésztás alapja, de a feltét ebben az esetben is vatiálható. A francia konyha remekeként quiche néven híresültek el. Egy balatoni kirándulás során a langallóval is megismerkedtem, amit magyar pizzaként tartanak számon, a különbség a tésztában és a feltétben rejlik. A tészta ez esetben vastagabb kenyértészta, a feltét pedig magyarosabb: sült szalonna, hagyma, tejföl. Rögtön megszerettem.

Ezen a nyáron pedig a rövid filmek egy új világot nyitottak meg előttem: az alap valamilyen főtt zöldség, amit összezúznak és erre kerül a feltét, amit kedvünk szerint variálhatunk, ízesíthetünk, végül pedig a sütőben összesütve egy ízletes „lepény” lesz a végeredmény. Aki ismer sejtheti, hogy azonnal kedvet kaptam a kísérletezésre és a magam változatában alapként az újkrumpli, feltétként pedig csupa magyaros összetevő jelent meg . Így alkottam meg a magam leépnyét: krumplis alapon hagymás, juhtúrós és sonkás feltéttel, baconnal megfejelve és reszelt sajttal nemesítve. Jól hangzik? Annyira jól sikerült, hogy morzsa nem maradt belőle. Mutatom!

Sajtos-szalonnás krumplilepény



Hozzávalók 2 személyre: 25 dkg újkrumpli, 2 kisebb fej hagyma, 1 cikk fokhagyma, 10 dkg apró kockára vágott sonkaszalonna, 2 tojás, 10 dkg juhtúró, 10 dkg bacon, 10 dkg reszelt sajt, 1 evőkanál provancei fűszerkeverék.

Elkészítése: A krumplit alaposan megmossuk, ahol szükséges meg is kapargatjuk, majd sós vízben puhára főzzük. Amikor kész, egy tortaformát sütőpapírral kibélelünk, belehelyezzük a krumplikat és egy pohár aljával szétnyomjuk, hogy a forma alját teljesen belepje. A kockára vágott sonkaszalonnát jól megsütjük, hozzáadjuk a megtisztított, felszeletelt hagymát, a felaprított fokhagymát és jól összepároljuk, majd hagyjuk kihűlni. A tojásokat felverjük, hozzákeverjük a juhtúrót és a dinsztelt hagymát, a fűszerkeveréket,jól összedolgozzuk, majd rátöltjük a krumplialapra. A tetejét kirakjuk a vékonyra szeletelt baconnel és forró sütőben 40 percig sütjük. Amikor kész, megszórjuk a reszelt sajttal és újabb 10 percre visszatoljuk a sütőbe, amíg a sajt ráolvad.

Friss paradicsommal tálaljuk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

  Mindig egy kicsit másképp Bevallom, gyakran elragad a hév és olyasmit is megkívánok, ami nem magyaros, aminek semmi köze nincs a hagyomá...