2010. szeptember 13., hétfő

Zakuszka


A zakuszkáról kezdésnek csak annyit, hogy isteni finom. Főleg, ha más főzte. De azért én is igyekszem. Évekig egy receptet használtam, idén egy kicsit beújítottam. Azzal kezdtem, hogy férjemmel kettesben dolgoztunk, már a padlizsánokat is együtt sütöttük meg egy ütős kis szombat délutáni program keretében, melynek lényege a hadd folyjon a sör volt. De a padlizsánok is megsültek. Aztán a paradicsompaprikákat vettük célba, én pucoltam férjecském megismerkedett az elektromos darálóval. Végül a hagymákkal is leszámoltunk az előbbi tételnél ismertetett módon.
Mennyiségek: 3 kg paradicsompaprika, 1 kg sült és hámozott padlizsán, 1 kg hagyma, 1 l olaj, 1 l paradicsomlé.
A paprikát és a hagymát megdinszteltem, külön edényben az olajat ketté osztva. Aztán egybetöltöttem és egy tepsibe helyeztem a lábost, amit előzőleg jó vastagon beborítottam sóval. Aztán ment a cucc a sütőbe. Ebben az a jó, hogy nem kell kavarni, így a zakuszkára fordított idő lerövidül és az egész munka az előkészítésből, adagolásból és befőttesüvegbe helyezésből áll. Az első turnus 1 óra a sütőben. Ezután beletöltöttem a paradicsomlevet, sóval, borssal ízesítettem. Újabb 1 órán át főtt, végül a pépesre tört padlizsánt is beletettem, amivel együtt addig főztem, míg feljött az olaj a tetejére. Ennyi.
Utóirat: A zakuszkát mindenki kenyérre kenve eszi. Érdemes megpróbálni házi sajttal párosítva.

3 megjegyzés:

 1. Szia!Díjazott lettél nálam. Nézz át hozzám.:)D

  VálaszTörlés
 2. Nézz be hozzám,vár rád egy díj!:))

  VálaszTörlés
 3. Szia!

  Mint gasztrobloggernek, szeretném a figyelmedbe ajánlani a gasztro.miner.hu oldalt, ahol a gasztronómiai témájú blogokat jelenítjük meg egy helyen, és az online elérhető Gasztroblogger Szakácskönyvet, ahová blogodból valószínűleg néhány receptet külön is kiemelünk.

  Szeretnénk, ha a Te blogod is megjelenhetne oldalunkon, s ehhez hozzájárulásodat szeretnénk kérni (szabályunk, hogy csak azok bejegyzései jelennek meg, akik ehhez hozzájárulnak). A bejegyzésedből csak egy kivonat jelenik meg honlapunkon és esetlegesen egy kis kép: ha valaki el szeretné olvasni írásodat, akkor a blogodra fog eljutni. A csatlakozásnak anyagi vonzata nincs, a bejegyzések első egy-két mondatának listázásához a blog feedjét dolgozzuk fel, tehát semmilyen technikai teendőd sincs. Az eddigi tapasztalatok alapján napi további 50-100 látogatót is jelenthet, ha bekerül valaki a listába.

  Amennyiben úgy döntöttél, csatlakoznál hozzánk vagy kérdésed van, kérlek írj az info kukac miner pont hu-ra!

  Üdvözlettel:
  Miner.hu

  VálaszTörlés

Meggyes piskóta

Nagyon szeretem a meggyet. Gyerekkoromban egyenest a fáról ehettem és ettem is nagyon szívesen. Mostanában csak a piacon jutok hozzá, va...