Rizses előétel
Sok kicsi sokra megy! – tartja a közmondás, és
ez messzemenően igaz a rizs esetében. Az apró, fehér, vagy akár barnás, színes
szemek apróságukban is nagyszerűt domborítanak a tányéron. Mindezek ellenére eszünkbe
sem jut rizst készíteni, ha ünnepi terített asztalt tervezünk, sokkal inkább a
hétköznapokban kerül elő. Pedig kevés olyan sokoldalú alapanyag van, mint a
rizs: készülhet belőle előétel, leves, ital, fő fogás, sőt még desszert is.
Ez az előétel a sushira hajaz, szinte
olyan, csak algalap nélkül, amit nehéz beszerezni, és kisebb, falatnyi
kiszerelésben, hogy egy mozdulattal fogyasztható legyen. Az elkészítéséhez kell
némi türelem…
Hozzávalók 2 személyre: 15 dkg rizs, 8
dkg füstölt lazac, 5 dkg krémsajt, 2 evőkanál minőségi szójaszósz.
Elkészítése: A rizst megfőzzük. Ehhez
először leöblítjük, majd beletesszük 3 dl forrásban lévő vízbe, összekeverjük
és megsózzuk. Amikor a víz gyöngyözve forr, lefedjük az edényt és mérsékelt
hőfokon főzzük tovább a rizst, 20 percig. Félretesszük, lefedve hagyjuk
kihűlni. Ínyencek adhatnak a főzővízhez 1-2 evőkanál rizsecetet.
Egy jégkocka készítő edényt kibélelünk
fóliával. Minden kis rekeszbe teszünk egy darabka füstölt lazacot, rá egy
mokkáskanálnyi főtt rizst, erre egy kevés krémsajtot majd rizzsel befedjük, és
jól megnyomkodjuk. Betesszük a hűtőszekrénybe és jól lehűtjük, majd kifordítjuk
a formából, fogpiszkálót szúrunk bele és szójaszósz kíséretében, tálcára
helyezve tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése