Amikor kenyeret keresünk nem érjük be csak a
legfinomabbal. Ha magunk szeretnénk sütni érdemes ezzel az olasz kenyérfélével
próbálkozni. Az igaz, hogy végtelen türelem és némi ügyesség kell hozzá, de
megéri. Szendvicsnek kitűnő!
Tökmagolajos ciabatta
Hozzávalók: 50 dkg kenyérliszt, 1 zacskó
instant élesztő, 1 teáskanál só, 4 dl víz, 4 evőkanál tökmagolaj, 1 evőkanál
olaj.
Elkészítése:
1. Egy tálban összevegyítjük a lisztet a sóval
és az élesztővel.
2. Hozzáadjuk a vizet és a tökmagolajat és egy
habverő segítségével jól összekavarjuk.
3. A tejföl vastagságú tésztát kiolajozott
kelesztőtálba töltjük és nedves konyharuhával letakarva 12 órán át hűvös
helyen, akár hűtőben is, kelesztjük.
4. A megkelt tésztát gazdagon belisztezett
deszkára borítjuk.
5. A tetejét is megszórjuk liszttel majd gyors
mozdulatokkal többször áthajtogatjuk: balról jobbra, fentről lefelé, jobbról
balra, lentről felfelé. Nem kell nyújtani, magától szétfolyik újra. Közben
vigyázzunk, hogy a deszka gazdagon legyen belisztezve.
6. Az áthajtogatott tésztát kettőbe vágjuk,
megcsavarjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Forró sütőben 25 percig
sütjük. Sütőbe egy tálban vizet teszünk,
hogy a tészta gőzben süljön. Amikor elkészült letakarva hagyjuk kihűlni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése